Довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин – около това се обединиха от Експертната група, включваща представители на Българския футболен съюз, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти във връзка с решението на Народното събрание за удължаване на срока на извънредното положение в страната до 13 май.

Днес в Национална футболна база „Бояна“ се проведе работна среща на Експертната група, на която бе решено, че ще се търси вариант сезоните в Първа и Втора лига, както и Купата на България да бъдат завършени след отминаването на кризата с коронавируса.

„Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се обединиха около вариантите за довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин. Тези варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки. Първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще стартират 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши подновяване на тренировъчния процес с цел клубовете да се подготвят достатъчно добре за официалните двубои. БФС и АФЛ ще предоставят допълнителна информация, що се касае до първенствата и турнирите от по-ниските нива във футбола“, съобщиха от БФС.

„Крайният срок за завършване на всички официални надпревари ще бъде определен в зависимост от препоръките на европейската футболна централа УЕФА. На заседание на Изпълнителното бюро на БФС бе приета инициатива на Медицинската комисия към БФС всички футболисти и длъжностни лица от футболните клубове да преминат PCR-тест 3 дни преди подновяване на тренировъчния процес, като провеждането на изследванията ще са изцяло на сметката на БФС. БФС възлага на Медицинската комисия да избере клиника, в която да се проведат споменатите процедури“, допълват от футболната централа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!