Владислав Горанов, бюджетна рамка
На снимката: Владислав Горанов, министър на финансите

Актуализацията на бюджета е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и до края на годината, увери финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите в парламента.

Пред депутатите министърът подчерта, че темата ще бъде още по-трудна за разискване „след края на пандемичната част на кризата“ с коронавируса и призова:

„Да не прибързваме с мерки, които можем да вземем с всеки един момент. Да, хората имат нужда от успокоение. Първата фаза идва от това, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс, за да може да удържи напливът, който ще бъде насочен към нея. Втората линия – подпомагането към бизнеса, някои го оценяват като недостатъчно, а други като работещо. След днешното заседание ще претърпи допълнителна оптимизация, която дава възможност на онези работодатели, които са запазили от части своята дейност и искат да участват в солидарността със своите работници, да се включат”, каза още финансовият министър.

Той увери, че с увеличаването на лимита на държавния дълг ще се търсят най-оптималните решения за финансирането на българския бюджет.

Горанов отправи призив към всички партии да подкрепят актуализацията на предстоящото гласуване и изрази надежда до месец-два епидемиологичната криза да отшуми.

Според финансовия министър не е сега моментът за въвеждането на безусловен базов доход, каквито искания се чуха от страна на опозицията. Горанов припомни още, че до дни ще стартират мерките, изпълнявани през Българската банка за развитие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!