коронавирус, Италия

Най-поразените от епидемията на коронавируса европейски страни изглежда преминаха пика на разпространение на заболяването, а няколко други, макар и не толкова тежко пострадали, планират в определен срок да смекчат ограничителните мерки, ако нещата продължават да вървят в положителна посока.

Испания и Италия дават надежда на Великобритания, пише Би Би Си. Медията има предвид намаляването на броя на заразените за ден в двете най-засегнати от Covid-19 европейски държави. Пиренейската страна надмина Италия по брой на заразените  – 124 736 срещу 124 632 към миналата вечер, но темпото на заразата спада и здравните власти и в двете страни имат основателни надежди, че пикът на заразата е минал и положението вече върви към подобрение и затихване. Италия остава водеща по брой на смъртни случаи – 15 887, но и там се наблюдава намаление.

Германия, която премина границата от 100 000 заразени, но има „само“ около 1600 починали от болестта, регистрира също спад на новоидентифицираните заразени и смъртността.

Страната състави списък с мерки, включително носенето на маски, ограничаване на събирането на хора на обществени места и бързо наблюдение за контрол на разпространението на инфекцията. Според властите това ще позволи животът да се върне към нормалното си състояние, когато на 19 април бъдат премахнати карантинните мерки.

Мерките, които ще останат, са посочени в проект на план за действие, подготвен от вътрешното министерство. Според него те ще бъдат достатъчни, за да гарантират ниско ниво на разпространение на коронавируса, когато общественият живот постепенно се възстанови. За целта трябва да се въведат механизми за наблюдение на повече от 80 процента от хората, които влизат в контакт със заразено лице в рамките на 24 часа след диагностицирането му.

Училищата ще могат да отворят отново, когато провинциите решат, а граничният контрол ще бъде облекчен.

Австрия удължи ограниченията до 1 май, но обмисля смекчаването им.

„Ограниченията за излизане от дома, които са в сила в момента, са удължени до края на април. Това означава, че има четири причини да напуснете дома си. Първо, да отидете на работа; второ – за храна; трето – за да помагаме на други хора; и четвърто – да се разведрите, да подишате чист въздух и да се занимавате със спорт на свеж въздух“, каза Курц на пресконференция.

Австрия може да започне да облекчава мерките за блокиране заради коронавируса от следващата седмица, заяви канцлерът, но предупреди, че това зависи от гражданите, които спазват правилата за социално дистанциране.

Белгия също събщи за начало на прелом в тенденцията на нарастваща заразяване и планира в скоро време да отхлаби карантинните мерки. Страната регистрира първия си болен заедно с България, но след това премина към много по-лавинообразно разпространение на пандемията, преди да й се наложи да вземе строги мерки.

Според Световната здравна организация броят на смъртните случаи в света от COVID-19 се е увеличил с 5 798 през последното денонощие. Броят на заразените с коронавирус в света през последните 24 часа се е увеличил с повече от 82 хиляди.

Сега най-тежко е положението в САЩ, а се очаква до дни това да се отнася и за Великобритания. На Острова имаха различна от преобладаващата в Европа стратегия допреди десетина дни, когато преминаха към тежки рестрикции. В САЩ досега има 337 000 болни и около 9 600 жертви, а във Великобритания – около 48 000 болни с около 5 000 смъртни случая. И двете страни обаче очакват пика на пандемията да ги удари през следващите дни и седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!