Ако се готвите за ваканция в друга страна от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, най-вероятно заедно с паспорта си ще приготвите и своята Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗК/. Тя ви предоставя осигурено от държавата лечение в изброените дестинации, ако се наложи.

Великобритания е издала 27 милиона такива карти. Какво ще се случи с предоставените от тях облаги след Брекзит на 29 март 2019 година? Това е трудният въпрос, поставен в редакционна статия на Би Би Си /тук със съкращения/.

Обединеното кралство и Европейският съюз имат принципно споразумение за преходен период от датата на излизане до 31 декември 2020, осигуряващо повече време за преговори за уточняване на взаимоотношенията. През този преходен период законите на ЕС все още ще важат на Острова, което значи, че правата на гражданите са същите, както в ЕС, и услугите, предвидени от ЕЗК, могат да бъдат използвани.

Само че преходният период ще влезе в сила единствено ако споразумението за излизане на кралството бъде ратифицирано и от Великобритания, и от ЕС преди деня на Брекзит. Все още пред това има няколко значителни препятствия, като например проблема с ирландската граница.

Какво ще се случи със здравните карти след края на 2020 година не е ясно, тъй като трябваше да бъде решено в преговорите по време на прехода. В  „Brexit White Paper“ от 12 юли 2018 британското правитилство казва, че „желае гражданите на ЕС и Великобритания да продължат да използват ЕЗК за лечение, ако се наложи по време на ваканция“.

Какво става, ако няма сделка?

Доклад на Камарата на лордовете предупреждава, че „в отсътвието на споразумение за бъдещите отношения по тази тема правата, на които сега се радват 27 милиона британци, ще бъдат прекъснати автоматично след Брекзит“.

Ако не се стигне до сделка, сигурно ще се предприемат някакви спешни мерки на място за британските граждани или ще се постигнат реципрочни съглашения с отделни държави от ЕС, но на този етап е невъзможно да се предскаже какъв ще е резултатът от това.

Говорител на правителството каза по въпроса:

„Работим ,за да изградим своето разбиране за необходимите системи, процеси и инфраструктура в страните-членки /на ЕС – бел. ред./, за да сме сигурни, че гражданите на Обединеното кралство и ЕС са защитени във всички сценарии.“

Какво става с британските граждани, живеещи в ЕС?

Около един милион британци живеят в Европейския съюз. Какво ще се случи със здравното обслужване на тези хора след Брекзит е сериозен въпрос. Понастоящем те имат същите здравни права като гражданите на съюза. Те живеят там и могат да ползват своята ЕЗК за спешни здравни услуги, когато пътуват в друга държава-членка, както и в Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Досега Великобритания и ЕС са се съгласили временно британците в Европа да запазят правата си както на здравни услуги, така и по ЕЗК. Същото се отнася и за европейските граждани на Острова.

Това обаче също ще влезе в сила само ако съглашението за излизане бъде ратифицирано и от двете преговарящи страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук