КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАТАЛУНИЯ?

Каталуния е регион в североизточна Испания. Областта има свой език, парламент, знаме и химн. Тя дори разполага със свои полицейски сили, упражнява контрол върху обществените си услуги, като училища и здравеопазване.

Каталуния е един от най-богатите и продуктивни региони в Испания и има забележителна история, датираща от повече от 1000 години.

КЪДЕ Е ПРОТИВОРЕЧИЕТО?

Каталунският парламент одобри провеждането на референдум за независимост, макар че вотът беше забранен от Конституционния съд на Испания.

Испанското правителство се опита да спре гласуването, стотици хора бяха ранени при сблъсъци с полицията пред избирателните секции.

Каталунските власти, че 90% от гласоподавателите са подкрепили независимостта на областта, но избирателната активност е била само 43%.

КАКВО КАЗВАТ ДВЕТЕ СТРАНИ?

Каталунският лидер заяви, че ще обяви независимост незабавно, но после размисли и преустанови обявяването й. Карлес Пучдемон добави, че иска преговори с Мадрид за отделянето на областта от Испания.

Испанският премиер Мариано Рахой от своя страна поиска от правителството на Каталуния да поясни, дали е декларирало независимостта.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ?

Ако съдим от отговора на каталунското правителство, Мадрид може да наложи пряко управление над региона. Това означава, че ще бъдат преустановени правомощията на Каталуния да взима свои собствени решения относно обществените си услуги.

ЗАЩО ВСИЧКО ТОВА Е ВАЖНО?

Няма основание да мислим, че кризата ще прерасне в гражданска война, но би могла да навреди на икономиката на Испания като цяло. Освен това, ще дестабилизира еврозоната.

Независимостта на Каталуния може да има лавинообразен ефект и след нея други области в Европа да се отцепят.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!