Barnier_May
На снимакта: Мишел Барние и Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изпратила писмо до ЕС, с което иска отсрочка на Брекзит до 30 юни с опция за още по-голямо продължение, съобщи Би Би Си, като се позова на собствени източници. Това е породило ропот в кабинета. Един от министрите е казал на представител на медията, че „няма съгласие“ около кръглата маса. Друг източник е изразил своето объркване, че премиерът не е дал ясен знак за коя възможност ще се опита да се бори.

Министър-председателката казва, че Обединеното кралство се нуждае от кратко отлагане, за да прокара нужните законодателни реформи в парламента, ако депутатите подкрепят сделката да напускане. Тя предупреди торите-застъпници за Брекзит, както и северноирландските си съюзници, които не одобряват сделката, че ако споразумението не бъде одобрено, ще е нужно много по-голямо отлагане, но каквото и да е то, ще трябва да се съгласува с 27-те държави членки на ЕС.

Според източник на Би Би Си от кабинета, отлагането може да се проточи до две години, но все още няма окончателно становище на „Даунинг стрийт“ колко точно време ще трябва и до коя дата.

В четвъртък Тереза Мей трябва да отида в Брюксил да говори за отсрочката с европейските лидери.

Депутатът Андреа Лийдсъм отправи саркастична критика към колегите си от правителството, като заяви, че от „Кабинет за Брекзит“ се е превърнало в „Кабинет за оставане“.

Позицията на европейските лидери

Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че ще се бори до последната минута за „организиран Брекзит“, като подчерта, че на карта са поставени интересите на Германия, Великобритания и ЕС. Тя все пак се надява нещо да се случи през следващите няколко дни.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че за да се одобри отсрочка на Брекзит, „са необходими конкретни предложения от Великобритания за какво е нужна тя, а френският му колега Натали Лоазо смята, че повечето време „не е решение“.

Главният преговарящ за Брекзит от ЕС, Мишел Барние, не отстъпи от позицията, че предоговаряне няма да има и заяви днес, че евентуално отлагане на Брекзит има смисъл само ако ще повиши шансовете сделката да бъде прокарана през британския парламент, съобщи „Ройтерс“. Той отправи учтива критика към Великобритания, като каза, че след две години на преговори е време тя да вземе решение, което да прекрати несигурността, породена от липсата на нейни ясни решения за пътя, по който да се напредва.

Представител на Елисейския дворец заяви, че позицията на Франция е твърда и страната ще блокира всяко отлагане на Брекзит, ако в него няма смисъл, съобщи „Ройтерс“. Френското вето е възможен сценарий, ако „няма надежден британски план или се нарушава работата на европейските институции“, е заявил помощникът на Макрон.

Ако нищо не се промени до 29 март – не се приеме план за Брекзит или друго решение и не се съгласува отлагане, на тази дата Великобритания ще напусне ЕС без сделка, припомни Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!