Тереза Мей, Джереми Корбин
На снимката: Британският премиер Тереза Мей и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин

Разговорите между лейбъристите и правителството за сделката за Брекзит са се провалили. Лидерът на опозицията Джереми Корбин обвини правителството за „растящата нестабилност и неспособност” да се справи със ситуацията. По думите му, дискусиите са стигнали „възможно най-далече”.

От „Даунинг стрийт” 10 казаха, че е постигнат прогрес в някои области, но разговорите, които започнаха преди шест седмици, са били „предизвикателство”.

Премиерът обеща да направи график за избора на неин заместник след гласуването на сделката другата седмица. Тереза Мей ще направи нов опит да спечели подкрепата на депутатите след 3 юни, когато Камарата на общините ще гласува отново споразумението за напускане на ЕС – законопроектът, необходим за осъществяването на Брекзит.

Това трябваше да стана на 29 март, но след като депутатите отхвърлиха сделката на Мей три пъти, Европейският съюз удължи срока до 31 октомври.

Това доведе и до преговорите между торите и лейбъристите, в търсене на компромис, въпреки различията по въпросите, включително по отношение на членството в Митническия съюз или нов референдум.

В писмо до премиера лидерът на лейбъристите Корбин каза, че началото на процедура по избор на заместник на Мей означава, че „позицията на правителството е станала по-нестабилна”.

Пред репортери той заяви, че неговата партия е преговаряла „добросъвестно и много сериозно и е изложила много, много подробни аргументи”, което, според него, е трябвало и да направят.

Той добави:

„Въпросът е, че правителството не е променило фундаментално своето виждане и разделенията в Консервативната партия говорят само едно – правителството води преговори без никаква власт и способности, които да мога да оценя.”

Ръководителят на лейбъристите каза също, че е имало „малко дискусия” между страните за представяне на повече възможности пред депутатите, за да се прекъсне „застоят” на Брекзит.

Говорителят на премиера каза:

„Направихме сериозен прогрес по някои проблеми, например правата на работниците и защитата на околната среда, но е ясно, че няма да стигнем до пълен компромис. По-специално, имаше много сложни дискусии по отношение на различните позиции на двете страни, най-вече спрямо митниците и провеждането на втори референдум”.

Говорителят добави, че Мей „продължава да вярва, че е задължение на избраните политици да изпълнят резултата от референдума”.

Предпочитаният от лейбъристите план включва постоянен митнически съюз с Европейския съюз, което означава, че няма да има вътрешни тарифи (мита) за стоки, продавани между Обединеното кралство и останалата част от блока.

Те искат и опция за втори референдум, който да даде на обществеността възможността отново да се произнесе дали се съгласява със сделката.

И двата сценария предизвикаха спорове сред консерваторите, които твърдят, че митническият съюз ще ограничи възможността на Обединеното кралство да сключва търговски сделки с други държави по света. Те смятат, че втори референдум би бил недемократичен.

Някои депутати също критикуват Мей затова, че дори преговаря с лейбъристите, но премиерът заяви, че правителството няма „друг избор, освен да достигне до Камарата на общините”.

Анализатори коментират, че ако сделката бъде отхвърлена и другия месец, Мей ще трябва да подаде оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!