Министрите на страните от Съвета на Европа се срещнаха в Хелзинки и издадоха съвместна декларация като опит за помирение с Русия. Актът предизвика гневна реакция от страна на Украйна, която го квалифицира като „срамен“.

„Това не е дипломация, това е капитулация“, заяви пред АФП представителят на Украйна в Съвета на Европа Дмитро Кулеба.-„Искаме Русия да остане в Съвета на Европа, но искаме да спазва своите задължения и ангажименти по всички решения, взети в отговор на руската агресия срещу Украйна.“

Срещата в Хелзинки, на която ротационното председателство бе връчено от Финландия на Франция, се опита да намери решение на кризата с Москва, след като руски представители в Парламентарната асамблея на органа бяха лишени от правото си на глас поради анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Русия отговори с бойкот на ПАСЕ и от 2017 г. отказа да плаща своя дял от 33 милиона евро от годишния бюджет на организацията, наблюдаваща спазването на правата на човека.

В съвместната си декларация министрите припомниха, че „едно от основните задължения“ на 47-те държави-членки е „да плащат техните задължителни вноски в обичайния бюджет“.

Те също така се съгласиха, че „всички държави-членки трябва да имат право да участват на равна основа в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея“.

Според правилата на Съвета, държава-членка, която не плати своя дял от бюджета, рискува да бъде изключена след две години – в случая на Русия, от юни.

Това би означавало, че Русия няма да участва в изборите през юни на нов генерален секретар на Съвета – възможността, която според Москва ще я накара да напусне органа.

Министрите от СЕ подчертаха в петък, че се надяват, че „делегациите на всички държави-членки (ще) могат да участват“ на сесията през юни.

Предпазливата декларация, очевидно предназначена да успокои Русия, беше приветствана от Москва, но предизвика гнева на Киев.

Това „отваря вратата за разрешаване на настоящата криза в нашата организация“, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Сега топката е в двора на Парламентарната асамблея.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!