Промяна на курса или четвърт милион души ще умрат в тази “катастрофална епидемия” – това са предупрежденията, отправени към британското правителство през последните дни.

Най-силен глас нададоха учени, които изследват разпространението на коронавируса, как ще се справи здравната система на Великобритания и колко хора ще умрат.

Ситуацията се промени драстично и в резултат на това сега сме изправени пред най-големите промени в ежедневието си в мирно време.

И то само за няколко дни. Но мерките идват с голямо закъснение, тъй като Световната здравна организация отдавна предупреди за рисковете от разпространението на коронавируса.

Най-важните доказателство идват от учените от Империал Колидж Лондон, които първи осъзнаха мащаба на проблема в Китай и чиито съвети имат голямо влияние върху правителството.

Те казаха, че коронавирусът може да се счита за най-сериозния здравен проблем, след епидемията от 1918г., позната като Испански грип.

Учените открояват три стратегии:

  • Потушаване – прекъсването на веригата от заразяване може да спре епидемията и да намали броя на заразените, както направи Китай.
  • Облекчаване – властите да приемат, че не могат да спрат коронавируса, но могат да предотвратят пик, така че да се избегне „задъхване” на здравната система, докато същевременно се опитат да защитят най-уязвимите от тежкото заболяване – стратегията, която Обединеното кралство предприе миналата седмица.
  • Да не се прави нищо – и да се остави вирусът да се разпространи сред населението.

Едва в петък, главният научен съветник, обясни втория сценарий. Пред Би Би Си той каза: „Нашата цел е да опитаме да намалим пика на заразяванията, а не да го потискаме напълно”.

И добави: „Освен това, тъй като голямата част от населението изкарват вируса по-леко, може да се изгради стаден имунитет”.

Ако вторият план беше сработил, той щеше да доведе до избягване на най-драконовските мерки, които другите държави въведоха. Някаква част от населението щеше да си изгради имунитет, което пък евентуално можеше да помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Вторият план включваше стратегии за социално дистанциране, а при първия е възможно да се ограничат движенията на хората, както и да се увеличат периодите на изолация.

Прогнозите за най-радикалния план – тоест, да не се предприема нищо, предвиждаше, че се очаква 81% от населението да бъде заразено, а 510 000 човека да умрат до август.

Здравните експерти в страната смятат, че облекченият план е по-добър, но при него също могат да се очакват до 250 000 смъртни случаи и „прегряване” на здравната система на Великобритания.

Италианският опит и първите случаи в страната доведоха до тези изводи. Около 30% от случаите на хора, които попадат в болници, се нуждаят от интензивни грижи, включително от поставяне на апаратно дишане. А британската здравна система просто не може да се справи при такава ситуация.

Анализите на здравните власти показали, че интензивните грижи ще се окажат непосилни за системата на здравеопазване, дори при най-оптимистичния вариант на втория план.

В крайна сметка, докладът на учените от Колежа доказал, че единственото нещо, което би предотвратило претоварване на здравната система е пълното изолиране на хората. Те се надяват, че смъртните случаи ще бъдат ограничени до няколко хиляди, а не до близо четвърт милион.

Правителството винаги е казвало, че ще се вслушва в съветите на учените.

Следователно британците трябва да се сбогуват с кръмчмите, клубовете и театрите, да работят от дома си и да бъдат изолирани цели домакинства, ако някои се разболее.

Този план обаче ще доведе до сериозни проблеми. При него на практика се изисква изключване на части от обществото. Тъй като ще бъдат заразени по-малко хора, имунитетът на населението ще е малък и случаите биха се увеличили драстично скоро, след като мерките бъдат премахнати.

Това е главоблъсканица, пред която бе изправена и Китайската народна република. Изследванията сочат, че 95% от хората в Ухан са били податливи на вируса в края на януари. Докладът предполага, че може да се наложи да се чака още 18 месеца за ваксина, но дори и тогава няма гаранция, че такава ще бъде създадена.

Струва си да се подчертае, че всичко това е в сферата на предположенията. Те не са перфектни и вероятно ще търпят още промени. Този вирус се появи през декември и все още се опитваме да го разгадаем. Мащабът и ролята на инфекцията, и дали топлото време ще й повлияе, все още не е ясно.

Единственото сигурно е, че след като премине пандемията, икономиките на всички държави по света ще пострадат сериозно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!