Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Нито едно предизвикателство не е изисквало такава солидарност от германците след края на Втората световна война /1939-1945 г./, както настоящата пандемия, заяви в първото си телевизионно обръщение след избухването на пандемията от коронавирус германският канцлер Ангела Меркел .

„Коронавирусът по драматичен начин променя живота в нашата страна. Нашите представи за нормалност, за обществен живот, социално съжителство – всичко това е подложено на изпитание, както никога преди. Аз съм твърдо уверена, че ние ще се справим с този проблем, ако наистина всички граждани го приемат като свой проблем. По тази причина позволете ми да ви кажа, че това е сериозно. Отнесете се към това сериозно. От времето на обединението на Германия, не, от времето на Втората световна война не е имало такова предизвикателство в нашата страна, което да изисква нашите общи солидарни действия. В цял свят върви усилена изследователска работа, но за момента няма нито терапия срещу коронавируса, нито ваксина – констатира Меркел – Докато това е така, е важно само едно – да забавим разпространението на вируса, за да спечелим време.“

Според канцлерът германците трябва да ограничат обществения живот, доколкото е възможно.

„Трябва да избягваме всичко, което може да заплаши хората, всичко, което може да навреди на отделния човек и обществото“, каза Меркел.

Тя подчертава значението на ограничаването на движението на хората за спиране на разпространението на болестта, както и спазването на разстояние между тях.

„Следващите седмици ще бъде още по-трудно“, смята канцлерът.

Меркел напомни, че „милиони не са могли да отидат на работа, децата да ходят на училище или детска градина, затворени са театрите, кината, магазините“. По думите й най-тежката липса за всички е общуването. Канцлерът подчерта, че такова ораничение никога не е имало в Германия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!