Биг Бен

„Биг Бен“ ще изпълни най-важната си годишна роля – да звъни през Новата година. Най-големият и най-точен часовник с четири лица е построен като символ на парламентарната демокрация на Лондон и Великобритания по света. Той е и един от най-сниманите обекти в града.

Часовниковата кула на британския парламент бе скрита в продължение на три години и половина. През това време стотици майстори ремонтираха зидария, подменяха метални конструкции и пребоядисаха и позлатяваха в най-голямата реставрация на кулата, откакто е построена през 1859 г.

Ник Стърдж, ръководител на проекта за специалните проекти на сър Робърт Макалпайн, каза, че премахването на скелето е „огромен етап“ в проекта на стойност 79,7 милиона паунда (107 милиона долара).

„До Нова година покривите на кулата, заедно с четирите циферблата на часовника, ще бъдат напълно видими“, каза той.

На Нова година стрелките ще бъдат движени от електромотор, а напролет се връща старият механизъм, задвижван от гравитацията.

В полунощ на 31 декември камбаните му ще отбележат новата 2022 г. за хиляди лондончани по улиците и милиони, които ще гледат събитието по телевизията или в интернет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!