Бил Гейтс
Бил Гейтс

Microsoft е една от най-големите корпорации в света, с операционната си система Windows тя стана лидер в индустрията на този пазар през 90-те години. Въпреки че основателят на компанията Бил Гейтс може да е изключително доволен от този свой успех, едно нещо все още не оставя на мира технологичния гений, което той определя като „най-голямата си грешка досега“.

Докато Apple работи със собствена операционна система, почти всички други производители използват Android. Въпреки че много компании са се опитвали да създадат своя собствена мобилна операционна система през годините, версията на Google, която за първи път е пусната на пазара през 2008 г., надделява над всички останали и до днес. Алтернативни операционни системи като Firefox OS, Symbian, Ubuntu и Tizen се провалиха поради липсата на приложения и произтичащото от това ограничено разпространение. Microsoft също не беше достатъчно убедителен със своя Windows Mobile – факт, за който Бил Гейтс си спомня с болка и до днес.

На събитие, организирано специално за основателите на Microsoft от Village Global, Гейтс говори за пропуснатата възможност на Microsoft на пазара на мобилни устройства.

„Най-голямата грешка, която някога съм правил, е че допуснах лошото управление, в следствие на което Microsoft не е това, което е Android.”

На пазара има място само за още една голяма операционна система, освен тази на Apple, а Google зае това място със своя Android. Цифрите подкрепят това мнение: Apple и Google заедно имат общ пазарен дял от почти 100 процента. Акциите на конкурентите са практически незначителни.

За разлика от мобилния сектор, в който Apple е водещата компания,  Microsoft от години доминира на пазара за компютри – заедно с конкурента си Apple. Ако компанията не беше изпуснала възможността за влизането си в мобилния сектор, според Гейтс  Microsoft щеше да бъде водеща компания. Днес самият Гейтс използва смартфон с Android.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук