Pfizer

Германската компания „BioNTech“ заяви, че предварителното проучване показва, че нейната ваксина действа срещу ключовата мутация на коронавируса, открита в щамове във Великобритания и Южна Африка, които според експерти са по-заразни от оригиналния щам Covid-19.

Направените тестове показват, че „антителата на хора, които са получили ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 ефективно неутрализират ключовата мутация на SARS-CoV-2, която се среща в два силно трансмисивни щама“, заяви германската компания, разработила ваксината с американската „Pfizer“.

ЕК иска още 300 милиона ваксини

Европейската комисия предложи на държавите-членки на ЕС да закупят допълнителни 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, произведена от BioNTech и Pfizer, с възможност за закупуване на още 100 милиона дози.

Това ще позволи на ЕС да закупи общо до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия ЕС. Допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г.

ЕС осигури широк набор от ваксини с различни технологии. Комисията договори до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите потенциални ваксини за Европа и съседните ѝ държави. Освен ваксината на BioNTech-Pfizer, на 6 януари 2021 г. беше разрешена втора ваксина, произведена от Moderna.

Очаква се скоро да бъдат одобрени и други ваксини. Този портфейл от ваксини ще даде възможност на ЕС не само да покрие нуждите на цялото си население, но и да достави ваксини на съседните държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!