Бисер Петков
На снимката: социалният министър Бисер Петков

Още над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство, хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност.

Това заяви пред БНР социалният министър Бисер Петков.

По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.

Министърът каза, че подкрепата за хората с увреждания, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност.

„Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената „асистентска услуга”, обясни министърът.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева.

Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

Той увери, че правителството има волята да решава проблемите на хората с увреждания.

„Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест”, каза Бисер Петков.

По думите му стремежът на МТСП е да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания.

„Първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни. Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички“, коментира социалният министър.

Петков каза със съжаление, че държавата не може да си позволи безлимитна лична помощ. В проекта на закона е предложено да има 3 степени на зависимост, които ще се оценяват. Лимитът, който държавата ще финансира, ще бъде определен в тези рамки, които са предложени в законопроекта.

Социалният министър заяви, че е запознат с искането на майките на деца с увреждания да се закрият ТЕЛК-овите състави и оценката на уврежданията да бъде на база на разширена епикриза. Медицинската експертиза е в компетентността на Министерството на здравеопазването и то направи стъпки към усъвършенстването й.

Личната помощ трябва да е взаимно допълваща се в двата законопроекта, които се подготвят от министерството, преди да се внесе законопроекта за личната помощ, смята Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!