Калигула

Зад всеки римски император има няколко луди истории. Но един от тях се откроява като най-ненормален – Калигула. Той е единственият римски владетел, за когото историците са единодушни, че „му е хлопала дъската”.

Шестима древни римляни са описали живота на Калигула. Историите им са толкова абсурдни, че днес се чудим дали наистина са се случили. Ето примерите:

ПОКАНИЛ КОНЯ СИ НА ЧАША ВИНО

Калигула може и да не е повишил коня си в консул, но наистина го е обичал. Според римските анали, императорът се отнасял с коня си – Инцитат- по-добре, отколкото с повече хора.

Животното имало собствен дом – НЕ КОНЮШНЯ!, а многоетажна сграда, обзаведена с най-хубавите мебели. Освен това за благосъстоянието на коня се грижели десетки роби. По време на една вечеря Калигула поканил коня си на вечеря.

Животното било отведено при императора и било настанено до масата. Калигула му сервирал вино в златна чаша и вдигнал тост за здравето на животното.

И не само: конят имал право на уединение, а когато хората навън вдигали много шум, войниците се намесвали, за да не безпокоят животното.

ОПИТАЛ СЕ ДА СМЕНИ ГЛАВАТА НА СТАТУЯТА НА ЗЕВЗ СЪС СВОЯТА

Калигула не бил доволен от факта, че е само император. Той искал да бъде Бог – и си измислил собствена религия. Императорът имал собствени храмове, където хората ходели, за да му се кланят. В един от тях имало статуя на Калигула (в реален размер), направена от истинско злато.

Но той не спрял дотук. Калигула имал план да махне главата на статуята на Зевз (едно от седемте чудеса на света) и да я замени със собствената си.

Владетелят на Римската империя дори си наел свой екип от свещеници, които да извършват специални ритуали. Жертвоприношението на бикове не било достатъчно, той искал да се принасят в жертва пауни или фламинго.

Обсебеността му да се прави на Бог почти предизвикала бунт. Императорът бил разочарован, че евреите не му се кланят достатъчно, затова наредил на Петроний – губернаторът на Сирия, да построи масивна негова статуя в храна в Йерусалим.

Евреите били готови да се разбунтуват, но Петроний разговарял с началника си и в крайна сметка го убедил да не го прави. В крайна сметка губернаторът на Сирия се простил с главата си.

НАРЕДИЛ НА АРМИЯТА СИ ДА АТАКУВА ЛА МАНША

Легендата разказва, че Калигула обявил война на Нептун – богът на морето и заповядал на войниците си да атакуват Ла Манша. Версията, приета от повечето историци, гласи, че Калигула водил неуспешна военна кампания срещу британците и хората му били на ръба на бунта, защото намалил заплатите им.

За да им угоди, той им позволил да напълнят шлемовете си с толкова миди, колкото могат да съберат.

НАРЕДИЛ МАСОВА ЕКЗЕКУЦИЯ, ЗАЩОТО СИ МИСЛИЛ, ЧЕ ХОРАТА СЕ МОЛЯТ СРЕЩУ НЕГО

Когато Калигула поел властта, той поканил някои от политическите врагове на Тибериус – предишният император, да се върнат в Рим. С един от тях той седнал и разговарял на четири очи. Тогава Калигула попитал какво са правили по време на изгнанието си. Мъжът отговорил:

„Постоянно се молех на боговете всичко да свърши – Тибериус да умре и вие да станете император”.

Той се опитвал да се подмаже на Калигула, но не успял. Вместо това, мъжът предизвикал смъртта на стотици хора. Императорът разбрал от разговора, че мъжът се е молил за смъртта на Тибериус и очевидно молитвите му са били чути. Това означавало, че ако някой ден реши, този мъж може да се помоли за смъртта и на самия Калигула.

Затова той наредил да бъдат избити всички, които евентуално била пожелали смъртта му.

ПОСТРОИЛ МАСИВНИ ПЛАВАЩИ МЕСТА ЗА ОРГИИ

Калигула може и да е бил луд, но определено знаел как да вдига купони. След като поел властта, той наредил да бъдат построени два огромни плавателни съда, които били предназначени за така популярните в Римската империя оргии.

Позиционирани в езерото Неми, тези огромни „лодки” били обковани с диаманти, а подовете били от най-скъпа мозайка. Помещенията били пълни със статуи и златни чаши.

Любимите гости на Калигула по време на тези партита били сестрите му.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЛ НА НИКОГО ДА СПОМЕНАВА КОЗИ В НЕГОВО ПРИСЪСТВИЕ

Като бил млад Калигула имал проблеми с окосмяването по тялото си и той бил много чувствителен по този въпрос. Космите избивали навсякъде, с изключение на темето му, където се образувало плешиво петно.

Той искал да се увери, че никой не си спомня за това. Затова забранил на всички художници и летописци да рисуват или да пишат за това. Освен това за престъпление се считало, ако някои използвал думата „коза” в негово присъствие. Като император той имал възможността да прави каквото си иска.

ПРИНУДИЛ МЪЖ ДА ПИЕ С НЕГО, СЛЕД КАТО УБИЛ СИНА НА СЪЩИЯ ТОЗИ ЧОВЕК

Калигула веднъж екзекутирал един мъж, защото бил красив. След като видял хубавата му прическа и красивите му дрехи, императорът му завидял и го убил. Бащата на въпросния красавец се опитал да направи всичко възможно, за да спаси живота на сина си. Той помолил императора да пощади детето му, но се получил обратният ефект.

Калигула ускорил екзекуцията на момчето. В замяна на това поканил бащата да обядва и да пирува с императора.

 

Още за Калигула може да прочетете ТУК.

Всичко за велия Цезар – ТУК

Той бил един от най-близките приятели на Цезар, но и един от най-големите му врагове. Той е ПОМПЕЙ. Историята му вижте ТУК.

Кой е най-великият император на Римската империя вижте ТУК.

Прочетете 10 брутални факта за легионите – ТУК.

Всичко за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

Прочетете историята на великия гладиатор Спартак – ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук