Юлий Цезар е най-известната фигура от Древен Рим. Брилянтен политик и генерал! Неговите постижения и влияние били толкова значими, че другите народи измислили думата „владетел” (на английски  “ruler”), която произлизала от името му (“kaiser” в Германия, „czar” в Русия).

И още нещо интересно – той си има собствен месец – месецът, в който е роден Цезар бил преименуване на Юлиус (юли) в негова чест.

Юлий Цезар

Научете повече за човека, изрекъл думите „Veni, vidi, vici“ или „Дойдох, видях, победи”.

ЦЕЗАР НЕ Е РОДЕН С ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Гай Юлий Цезар се появил на бял свят на 13 юли 100г. пр. Хр., но противно на общото схващане, той не бил роден с цезарово сечение. Въпреки че процедурата била позната по онова време, тя обикновено била фатална за родилките и следователно се извършвала само, когато майката умирала или вече била умряла, в опит да се спаси детето.

Всъщност, майката на Цезар – Аурелия, живяла до 54 г. пр. Хр., почти половин век след раждането на сина си.

Юлий Цезар

Според някои източници, произходът на името „Цезар” е от негов предшественик, роден чрез цезарово сечение (от латинския глагол режа, caedo, cecidi, caesum, caedere).

ЦЕЗАР БИЛ ОТВЛЕЧЕН ОТ ПИРАТИ

През 75г. пр. Хр., когато цезар бил едва на 25 години, предприел пътуване към егейския остров Родос – значителен център за обучение, където планирал да учи от Аполоний (Аполоний Молон е древногръцки оратор – бел.ред.). Молон обучавал много значими личности в римската история, сред които Цицерон, който се превърнал в един от най-известните оратори на древен Рим.

Помпей

Плавайки към Родос, Цезар бил неприятно изненадан. Корабът му бил отвлечен от пирати в близост до югозападното крайбрежие на Мала Азия.

Когато похитителите му поискали откуп, Цезар се обидил – сметнал, че искат прекалено малко и настоял пиратите да поискат по-голяма сума. В крайна сметка, откупът бил платен и Цезар бил освободен.

Той обаче решил да търси отмъщение от похитителите си и събрал армия от смели войници и няколко кораба, благодарение, на които успял да екзекутира зложелателите си.

ЛЮБОВНИЯТ ЖИВОТ НА ЦЕЗАР БИЛ МНОГО ОБЪРКАН

Цезар се оженил за първи път през 84 г. пр. Хр. за Корнелия, когато бил само на 16 години. В рамките на няколко години, един генерал на име Луций Корнелиус Сула се значително се изкачил по кариерната стълбичка. Той имал толкова много власт, че римляните го наричали диктатор. Сула наредил да бъде екзекутиран всеки, който той смята за враг на държавата.

Юлий Цезар

Тъстът на Цезар – Луций Корнелиус Кина бил изключително яростен враг на Сула. В резултат на това, диктаторът наредил на Цезар да се разведе с Корнелия, но младият римлянин отказал. Осъзнавайки, че подобно неподчинение може да струва живота му, Цезар избягал от Рим. По време на своето странстване, Цезар заболял от малария, а по-късно бил хванат от един от хората на Сула, който принудил римлянинът да му плати огромна сума, за да го освободи.

В крайна сметка, един от влиятелните приятели на Цезар убедил Сула да позволи на момчето да се завърне в Рим и да се събере с Корнелия.

Цезар и съпругата му имали дъщеря – Юлия Цезарис.

Корнелия умряла през 69 г. пр. Хр. и две години по-късно Цезар се оженил за Помпея – внучката на Сума.

Юлий Цезар

През 62г. пр. Хр. Цезар станал „pontifex maximus” (или Велик Понтифик (върховен жрец) е първоначално висша пожизнена жреческа длъжност в Древен Рим – бел.ред.). Жена му – Помпея пък се присъединила към фестивала Bona Dea („добра богиня”), който се провеждал в дома на Цезар.

Юлий Цезар
на снимката: Bona Dea

(Bona Dea в древноримската митология е богиня, една от богините-майки, чието име е табуирано. Отъждествявана е с различни божества (Юнона, Хеката, Опс, Фауна и др.). Понякога е обединявана с горския бог Силван. Свързвана е с горите, особено с растителността, билките и магиите. Обикновено е изобразявана заобиколена от змии, с рог на изобилието в ръце. Посвещавани са ѝ горички, култови обекти под формата на малки кулички с огнища, както и огледала като средство за магии – бел. ред.)

Юлий Цезар

Фестивалът Bona Dea бил само и единствено за жени, но един млад благородник – Публий Клодий Пулхер – се маскирал като жена и развалил празника. Той бил разкрит, последвал скандал, при който Пулхер съобщил, че е влюбен в жената на Цезар и се опитвал да я прелъсти. Въпреки че не било ясно дали Помпея имала пряко участие в „инцидента”, Цезар решил да се разведе с нея, заявявайки:

„Моята жена не трябва дори да буди подозрение.“

През 59г. пр. Хр. Цезар се оженил за трети път за Калпурния Пизонис, когато тя била тийнейджърка и останал с нея до смъртта си.

Цезар бил известен със своя афинитет към жените и през годините имал много любовници, включително Клеопатра VII – кралицата на Египет и жена на име Сервилия, чийто син бил Марк Брут (убиецът на Цезар през 44 г. пр.Хр.)

ЦЕЗАР И КЛЕОПАТРА ИМАЛИ СИН

През 48г. пр. Хр., Цезар отишъл в Египет, за да проследи един от своите най-големи съперници – Помпей. Тогава се срещнал с Клеопатра. Младата египетска кралица имала проблеми със своя по-малък брат – Птоломей XIII, който искал еднолично да управлява страната. Затова той започнал гражданска война със сестра си.

Клеопатра

По стара египетска традиция двамата наследници трябвали да ръководят страната заедно като съпруг и съпруга.

Щом пристигнал в Египет, Цезар се обявил за изпълнител волята на покойния им баща и наредил да повикат Клеопатра.

Армията на Птоломей обаче попречила на Клеопатра да стигне до двореца, в който бил Цезар. Някои източници разказват, че за да стигне до уреченото място, Клеопатра се увила в един плат и хората й успели да я занесат на Цезар.

Юлий Цезар

Римлянинът и египетската кралица (която била на половина на годините на Цезар) станали любовници. През 47 г. пр. Хр. тя родила момче- Птоломей Цезар, за което се предполага, че е дете на римския император.

Египтяните го наричали Цезарион, което означава „малък Цезар”.

Малко след смъртта на Цезар през 44 г. пр. Хр., братът на Клеопатра – Птоломей – бил убит. Макар да няма доказателства, предполага се, че египетската кралица го отровила, за да направи „малкия Цезар” единствен наследник.

През 31 г. пр. Хр. армията на Клеопатра и на нейния любовник Марк Антоний били победени в битката при Актим и великият племенник на Цезар бил избран за престолонаследник.

Юлий Цезар

На следващата година, Антоний и Клеопатра се самоубили, оставяйки Цезарион като единствен фараон на Египет, но царуването му било кратко, защото малко след смъртта на майка му, бил убит по заповед на Октавиан.

Той станал първият римски император и получил името Август. Октавиан управлявал до 27г. пр. Хр.

Юлий Цезар

Цезар нямал други синове, освен Цезарион, или поне за тях не се знае. Единствената му дъщеря Юлия умряла още като дете през 54г. пр. Хр.

ЦЕЗАР Е СМЯТАН ЗА БАЩА НА ВИСОКОСНАТА ГОДИНА

Преди Цезар да дойде на власт, римляните използвали календар, основаващ се върху лунната система, според който годината имала 355 дни.

Тази система била по-къса с 10 ¼ дни от слънчевата година – необходимото време на Земята да направи една пълна обиколна около Слънцето.

Юлий ЦезарВъпреки че римляните всяка година добавяли по няколко дни, по свое усмотрение, за да се придържат към сезони, календарът бил изключително объркан и неразбираем. И, разбира се, политиците в Рим злоупотребявали с това, като постоянно увеличавали мандатите си.

След като се консултирал с астронома Сосигенес, Цезар въвел нова система – Юлианският календар, който влязъл в сила през 45 г. пр. Хр. и се състоял от 365 дни.

Календарът бил синхронизиран със слънчевия цикъл. Установявайки, че слънчевата година всъщност има 365 ¼ дни, Цезар решил да доваби още един ден, наречен „скок”, на всеки четири години, за да се компенсира разликата.

Юлианският календар се използвал чак до XVI век, когато бил малко преобразуван и бил създаден Григорианският календар.

Юлий Цезар

Днес той е един от най-често използваните календари.

 

Той бил един от най-близките приятели на Цезар, но и един от най-големите му врагове. Той е ПОМПЕЙ. Историята му вижте ТУК.

Прочетете 10 брутални факта за легионите – ТУК.

Всичко за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

Вижте невероятната история на КЕЛТИТЕ ТУК

Знаете ли кой е Александър Велики? Може да научите ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук