Помпей находка

Археолозите попаднаха на уникална находка в Помпей. Те са открили церемониална колесница близо до древния римски град. Тя е намерена близо до конюшня, където през 2018 г. бяха разкрити и три коня, съобщава Би Би Си. Експертите смятат, че  колесницата е била използвана при тържества и паради. Според учените находката е отлично съхранена.

Снимка: Би Би Си

Древният град Помпей, който е бил погълнат от вулканично изригване от Везувий през 79 г., е археологическа съкровищница. Вулканът погребва града под дебел слой пепел, запазвайки много от жителите и сградите му.

Колесницата е намерена в портик на две нива, свързан със конюшни в древна вила в Чивита Джулиана, северно от стените на древния град.

От ръководството на парка съобщават, че церемониалната колесница е с железни компоненти, красиви бронзови и калаени декорации. По нея има  въжета и флорална украса, които са почти непокътнати.

Снимка: Би Би Си

Археолозите твърдят, че усилията за безопасно изваждане на колесницата са отнели седмици. Тя е била забелязана за първи път по време на разкопки на 7 януари.

Учените казаха, че крехкостта на замесените материали прави усилията им особено сложни. Наложило се е да използват специални техники, включително формоване на гипс.

Операцията е проведена в сътрудничество с местната прокуратура на фона на зачестилите опити за плячкосване на обекти от културното наследство чрез незаконни тунели.

Тази находка в Помпей според учените е изключителна

Експерти описват откритата колесница като находка без аналог с откритите до момента не само в Помпей, но и в цяла Италия.

Снимка: Би Би Си

„Това е изключително откритие, което подобрява нашето разбиране за древния свят“, заяви Масимо Осана, директор на Археологическия парк в Помпей.

Той каза, че някои от украсените декорации на колесницата показват, че тя е била използвана за обществени тържества, включително и сватбени церемонии.

Дарио Франческини, министър на културата на Италия, заяви, че Помпей продължава да изумява със своите открития и ще го прави в продължение на много години. Той припомни, че 20 хектара все още предстои да бъдат изкопани и изследвани от археолозите.

Древният град, който се намира на около 23 км  югоизточно от Неапол, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Помпей е едно от най-популярните туристически места в Италия. На туристите е забранено да взимат каквото и да било от древния град, защото се вярва, че съществува проклятие.

Заради пандемията в момента Помпей е затворен за посетители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!