украинци

Археологическите находки показват, че първите хора на европейския континент са се заселили на територията, която днес принадлежи на Украйна. „Украинци“ са.  Това се казва в доклад от изследване, публикуван на страниците на авторитетното научно издание Nature.

Отбелязва се, че още през 70-те години на миналия век близо до село Королево в Закарпатието археолозите са открили средище на първобитния човек.

Намерените там каменни инструменти са изследвани от няколко изследователски групи. Въпреки че научната значимост на обекта край Королево е призната отдавна, основният въпрос беше датировката на най-долните, тоест най-ранните пластове с артефакти.

В новото изследване учените са използвали два метода за датиране на останките с помощта на космогенни нуклиди и са стигнали до извода, че възрастта на тези находки е приблизително 1,42 милиона години.

Така находището на първобитните хора край Королево е най-старото в Европа. Поне сред тези местата, които биха могли да бъдат надеждно датирани.

Също така, местонахождението на транскарпатските хоминиди допълва пространствената и времева празнина в знанията на учените – между появата на първите хора в Кавказ преди приблизително 1,85-1,78 милиона години и появата на хора в югозападна Европа преди приблизително 1,2-1,1 милиона години.

„Нашите открития подкрепят хипотезата, че Европа е била колонизирана от изток и нашият анализ на пригодността на местообитанията показва, че ранните хоминини са използвали топли междуледникови периоди, за да се заселят в по-високи географски ширини и относително континентални места като Королево много преди прехода от среден плейстоцен“, се казва в публикацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук