евроизбори

„Ако евроизборите бяха тази седмица, три политически сили увеличават относителния си дял – ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП, а общо 5 партии вкарват депутати в ЕП. Това каза социологът Добромир Живков в ефира на bTV, цитирайки данни от „Маркет ЛИНКС“.

„През 2019 г. около 33% от българите гласуваха на евроизборите. Сега със сигурност избирателите ще бъдат под 2 млн. души, някъде около 1,8-1,9 млн. души“, коментира Живков.

Според проучването сериозен е делът на колебаещите се да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни – около 14-15%. По думите на Живков обаче те не могат да променят драстично резултатите.

Европейските избори са по-скоро огледален вариант на нашето национално разпределение в парламента, смята социологът. Настоящите пет партии в Народното събрание много вероятно ще излъчат представители в Европейския парламент. Всички останали изглежда, че нямат реален шанс за това.

Три партии бележат ръст в подкрепата си, като „Възраждане“ са успели да се позиционират като единствената открита евроскептична националистическа сила и това води до увеличаване на тяхната тежест в европейски избори, обясни Живков.

Проучването сочи, че най-голям приоритет за избирателите са здравеопазването и борбата с корупцията, след тях образованието, социалното подпомагане и съдебната реформа. По-надолу в класацията на приоритетите остават пълноправното членство в Шенген, повишаването на отбранителните способности на армията, развитието на пътна и жп инфраструктура. Най-малко хората смятат за важно приемането на еврото.

Данните от проучването не отчитат голяма промяна в доверието в двете основни институции – Народното събрание и правителството.

„Виждаме известен спад специално при правителството и го тълкуваме като отражение от политическото напрежение, от пререканията. Важно е да отбележим ниската степен на доверие в Народното събрание, сега нещата се влошават още повече“, отбеляза Добромир Живков.

„Огромна част от обществото е настроена не особено позитивно и спокойно към този процес, защото непрекъснато избухващите противоречия в управляващата коалиция създават усещането, че всеки момент може да се стигне до следващи избори“, каза социологът от Маркет ЛИНКС.

*Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1058 лица над 18 г. в страната в периода 24 февруари-3 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук