Майк Помпео Байдън
На снимката: бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео обвини новият президент Джо Байдън, че провежда политика в полза на Китай. Администрацията на действащия президент  е предприела редица стъпки, които ще отслабят американската икономика и ще са от полза за Пекин. Това заяви Помпео на конференция на американските консервативни кръгове в Орландо.

Коментирайки решението на новата администрация да спре строителството на тръбопровода Keystone XL от Канада до САЩ, Помпео отбеляза, че демократите „са унищожили 10 000 работни места“.

Според бившия държавен секретар специалният пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери вярва, че американците, които не са получили работа, свързана с нефтопровода, „ще отидат да правят слънчеви панели“. Помпео изрази увереност, че това няма да се случи.

„Можете да бъдете спокойни, че евтини слънчеви панели от Китай ще се изливат в Америка както никога досега. Това няма да донесе никаква полза за САЩ“, каза бившият държавен секретар.

Той подчерта, че предишната администрация на Доналд Тръмп не е позволила на Китай да „взима работни места“ от американците, настоявайки за „справедлива търговия, основана на принципа на реципрочност“.

„Никога не забравяйте, че Китай е по-зависим от нас, отколкото ние от него“, каза Помпео.

Коментирайки решението на Байдън да върне САЩ към Парижкото споразумение за климата, Помпео аргументира, че китайското ръководство е изключително щастливо от това и „американските работници са загубили“.

Администрацията на Тръмп настоя, че споразумението е изключително неблагоприятно за американската икономика.

Преди Помпео критикува Байдън и неговите помощници, че са прекалено меки към Китай. В същото време на конференция през февруари Байдън призова съюзниците на САЩ да се подготвят за тежка конкуренция с Китай.

Дори по време на предизборната кампания Байдън разкритикува търговските войни, разгърнати от Тръмп, включително с Пекин. Още тогава се застъпи за развитието на международната търговия с участието на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук