връзките, Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви сформирането на специална работна група към Министерството на отбраната за Китай, съобщава „Дойче веле“. Новият стопанин на Белия дом нареди незабавен преглед на стратегическия подход на армията срещу Пекин.

По същия начин той обяви мерки срещу военната хунта в Мианмар, включително замразяване на нейните активи в САЩ след преврата през миналата седмица.

Първи стъпки на Байдън във външната политика

По време на първото си посещение в Пентагона като президент Байдън каза, че преразглеждането на стратегията към Китай е от решаващо значение.

„Трябва да се изправим пред нарастващите предизвикателства, поставени от Китай, за да запазим мира и да защитим нашите интереси в Индийско-Тихоокеанската зона, каза Байдън.

Новата работна група ще разполага с четири месеца, за да представи оценки и препоръки относно военната стратегия на САЩ спрямо Китай. Тя ще включва и области на технологиите, структурата на силите и двустранните отбранителни отношения с Пекин.

Президентът каза, че прегледът на Пентагона трябва да бъде одобрен както от политически партии и Конгреса, така и от съюзници и други асоциации.

„Ето как ще отговорим на предизвикателството на Китай и ще гарантираме, че американците ще спечелят конкуренцията в бъдеще“, каза Байдън.

Байдън също се опита да скъса с политиката на своя предшественик Доналд Тръмп. Новият президент обеща на американските отбранителни сили да държи вътрешната политика извън сигурността на страната. Байдън смята, че силата трябва да бъде последната мярка

„Никога няма да ви лиша от достойнство, никога няма да проявя неуважение“, каза той.

Думите му бяха изречени в присъствието на вицепрезидента Камала Харис и министърът на отбраната Лойд Остин.

Байдън и Остин подчертаха, че в подхода на новата администрация на първо място ще е дипломацията.

Байдън каза, че „никога няма да се поколебае“ да разположи американски сили за защита на жизненоважни американски интереси. По думите му обаче силата трябва да бъде последната възможност.

Първи разговор Байдън- Си Дзинпин

Часове след изявлението си Байдън проведе и  първия си телефонен разговор на този пост с китайския президент Си Дзинпин. Двамата са обсъди борбата срещу разпространението на новия коронавирус, изменението на климата и предотвратяването на разпространението на оръжия по света.

Байдън е изразил загриженост за ситуацията в Хонконг, автономния район Синдзян -Уйгур и Тайван.

Конфронтацията между Китай и САЩ би била катастрофа и за двете страни. Затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Това е заявил Си Цзинпин в разговора си с Байдън.

По-рано в интервю за телевизия Си Би Ес американският президент заяви, че САЩ и Китай не трябва да влизат в конфликт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!