Въпросителните в българската енергийна политика стават все повече. След като обяви процедура по търсене на инвеститори за изграждане на АЕЦ „Белене“ изведнъж правителството даде зелена светлина оборудването от Белене да отиде в Козлодуй. Според анализатори това би бил по-евтиния вариант. Въпросът е обаче какво става с процедурата за привличане на инвеститори за „Белене“?

Интерес към АЕЦ „Белене“ има, оферти не

Оказва се, че процедурата е в задънена улица. На практика е заявен сериозен инвеститорски интерес от китайски, руски и корейски фирми, но до там. До оферти така и не се е стигнало. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ. енергийният експерт Антон Иванов.

„Бяха поискани обвързващи оферти от редица фирми, които потвърдиха желанието си да подадат такъв тип оферти. Само,че процесът по подаването на тези оферти спря преди повече от година. Сега ми е трудно да кажа докъде са стигнали нещата. Казаха, че този процес на изучаване на документацията и подаването на оферти ще продължи. И за мен логиката е тези оферти да бъдат получени така и така са поискани. Нека компаниите да имат възможност да предоставят своите оферти и да се види дали отговарят на първоначалните условия, които българската държава обяви. И тогава вече паралелно с анализите от АЕЦ „Козлодуй” да се вземе наистина информирано решение.“

Пандемията ли е виновна?

Причините за стопиране на процедурата за АЕЦ „Белене“ са доста неясни, признава Иванов.

„Формалната причина е пандемията от COVID-19  и ограниченията за пътувания, въпреки че редица други и договори бяха подписани, и международни срещи бяха организирани. В този конкретен случай обаче ние заявихме, че ще спазваме най-консервативните изисквания по отношение на международни пътувания. Беше обявено, че международните експерти не могат да посетят България и да се запознаят с документацията. Но това според мен е формална причина.“

Според Иванов е рано да се каже как евентуалното изграждане нов реактор в Козлодуй ще се отрази на цените за крайния потребител.

По думите му при добра реализация и използване на активите, които са налични на площадката в „Козлодуй”, тази инвестиция ще се върне по-бързо отколкото ако се реализира в „Белене”.

Цялото интервю четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук