случаи Covid -19, коронавирус

България навлиза в третата вълна на пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. За момента обаче не се обмисля затягане на мерките. Според Ангелов ако заболеваемостта у нас стигне 200 души на 100 хил. души, щабът има готовността да се събере веднага и да обсъди нови мерки.

Средната възраст на починалите у нас е 71 години. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 35%, интензивните са 38%. Областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен са с най-много заети легла.

„За последните седмици отчитаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това успяваме да запазим устойчиви места на заболеваемост в Европа. Мерките в страната ни са изключително либерални и благодарение на тях запазваме стойностите за заболеваемост и смъртност в Европейския съюз“, каза проф. Ангелов.

99 на 100 хиляди е 14-дневната заболеваемост, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„България по заболеваемост е на 26 място в Европейския съюз и на 6 място на Балканите. Смъртността е 8.03 на 100 000, това ни отрежда 15 място в ЕС“, допълни доц. Кунчев.

Има раздвижване вътре в страната, което показва, че България влиза в нова фаза на пандемията. Вече 12 области са в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата. Това са Видин, Добрич, Разград, Търговище. Няма области с 20 на 100 хиляди заболеваемост, допълни Кунчев.

Темповете на нарастване на заболеваемостта е виден не само в София и Кюстендил, но и в другите области.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че до края на февруари, но не по-късно от 5 март, трябва да приключи настоящата трета фаза от ваксинирането и да започне масовото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук