Ангелов затягане на мерките

Ако в четвъртък числата за 14-дневната заболеваемост от COVID-19 са под 200 на 100 хиляди души население, няма да търсим нови мерки. Системата на здравеопазването може да се справи с тези числа. Това заяви в Бяла здравният министър проф. Костадин Ангелов, откъдето даде старт на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната.

Официално

проектът за повече от 163 милиона лева трябва да приключи в края на 2021 година.  Здравният министър каза, че сроковете със сигурност ще претърпят промяна заради пандемичната обстановка.

В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани трябва да бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ. В това число влизат 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че в сряда му предстои среща с ръководството на комисията.

Готови сме изборите да се проведат безопасно както за членовете на изборната администрация, така и за гласоподавателите, заяви още проф. Ангелов.

Здравният министър информира още,

че ваксините започват да идват регулярно в страната и вече имаме достатъчно количества. Ваксината на „Астра Зенека” ще бъде прилагана и на пациенти над 55 година и на и над 65 години, припомни той решението на Щаба, взето в понеделник.

Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест

, беше категоричен Ангелов.

Здравният министър посочи, че не разбира страха на гражданите за антигенните тестове и подчерта, че те се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране.

Смятам, че до момента в България нивото на желаещи да се ваксинират с другите ваксини е достатъчно високо. Ваксината срещу COVID-19 не се различава от другите ваксини като качество и принцип на действие, така че не мисля, че трябва да правим изключение като подход за ваксинирането, добави Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!