Ваксинацията не е ефективна при хора със затлъстяване, Македония

Втори производител на коронавирус ваксини предупреди за проблеми с броя на доставките в Европейския съюз, съобщават от BBC.

AstraZeneca заяви, че производственият проблем означава, че броят на наличните първоначални дози ще бъде по-малък от очакваното.

Тази новина идва, след като ваксинационните програми на някои страни бяха забавени поради съкращаването на доставките на ваксината Pfizer-BioNTech.

Еврокомисарят по здравеопазването изрази „дълбоко недоволство“ от новината.

Официалните власти не са потвърдили публично колко голям ще бъде недостигът, но неназован служител на ЕС казва пред агенция Ройтерс, че доставките ще бъдат намалени до 31 милиона – спад от 60% – през първото тримесечие на тази година.

Фирмата, производител на ваксините, е имала първоначални намерения да достави около 80 милиона дози на 27-те държави до март, според официалния представител, който говори пред Ройтерс.

Ваксината AstraZeneca, разработена с Оксфордския университет, все още не е одобрена от регулаторния орган на ЕС, но се очаква да получи зелена светлина в края на този месец.

Говорител на AstraZeneca заяви в петък, че „количествата ще бъдат по-малки от първоначално очакваните“, без да дава допълнителни подробности.

Новините за закъснението и намаляването на обемите идват на фона на критики и разочарования в региона относно скоростта на въвеждането на ваксинациите.

Израел, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ са доста по-напред от страните от ЕС по отношение на ваксините, поставени на глава от населението до момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук