епидемия училища

Още три области у нас обявиха грипна епидемия. Грипната епидемия бавно, но сигурно настъпва. След Бургас, Шумен и Стара Загора сега мерки се взимат в Ловеч, Гавборо и Пазарджик.

„Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена

грипна епидемия,

като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари”, се казва в съобщението на здравното министерство.

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, са шест. Това са Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца,

преустановяване на профилактичните прегледи,

задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция. Учебният процес в шестте области се преустановява за съответния период на обявената грипна епидемия.

МЗ напомня, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук