шумен маски

От утре в област Шумен ще бъде обявена грипна епидемия. Това е втора област, в която влизат в сила мерките, обявени за борба с грип и остри респираторни заболявания. Най-много болни в момента има във Варна, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Добрич.

До 18 януари учениците в Шуменско ще са във ваканция. Преустановяват се плановите женски и детски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Наредено е на лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип или усложнения. В област Шумен се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Трябва да се извършва стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца трябва да се връщат по домовете.

До края на седмицата епидемия може да бъде обявена в още една-две области, прогнозира тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че невинаги обявяването на грипна епидемия означава и грипна ваканция.

„Ние следим възрастта на разпространението, гледаме какво е търсенето на препарати по аптеките, повикванията към Спешна помощ, легловата база в болниците, отсъстващите в детски градини и училища. Следим една граница – при 30% отсъстващи ученици, това е показател, че е по-добре децата да не са събрани на едно място“, коментира доц. Кунчев.

По думите му учебният процес не може да се осъществява ефективно при 25-30 процента болни. Няма да е ефективно и онлайн обучението при толкова отсъстващи, допълни той, но уточни, че тези решения се взимат от Министерството на образованието.

Доц. Кунчев посъветва хората със симптоми на грип да не посягат към антибиотици, освен ако това не реши лекуващият ги лекар. За грип се прилагат антивирусни препарати, антибиотиците се включват, ако има доказана бактериална инфекция, напомни главният държавен здравен инспектор.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук