Целта, която си поставяме е БСП да бъде първа политическа сила, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Днес тя внесе документите на БСП за регистрация в ЦИК за изборите на 4 април. Социалистите са внесли 10 хиляди подписа.

„Първи обявихме и водачите си, част от тях са тук с нас. До седмица най-много ще подредим листите в областните съвети. До седмица също ще започнем представяне на нашата платформа. Тя е направена с грижа за хората и приоритетите ни са здравеопазване, образование, социална политика и икономика. Мерките, които сме заложили там, съотнасяме към решаване на един от най-важните проблеми за България – демографската катастрофа“, коментира Нинова.

След изборите Националният съвет ще обсъди въпроса с бъдещите коалиции да бъде решен с вътрешно допитване.

„Няма да допуснем лобистки, групови или частни интереси да изкривят волята на хората, които са ни овластили при сключване на управленска и след изборнта коалиция“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова заяви, че всяка политическа сила в парламента ще бъдат предложена на членовете на БСП. Те ще вземат решение.

Според нея създалото се напрежение около съставянето на листите вече е преодоляно.

Нинова определи още като манипулация появилите се информации, че върху нея е оказван натиск да не подкрепя президента Румен Радев за втори мандат. Решението за подкрепа ще бъде взето след парламентарните избори, напомни Нинова.

Регистрацията за явяване на изборите продължава до 17 февруари. За участие във вота всяка партия или коалиция трябва да внесе депозит от 2500 лв. и да представи списък от най-малко 2500 избиратели.

Депозитът се възстановява, ако на изборите за съответната партия или коалиция са гласували 1% от избирателите, а отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!