Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“ чрез активна регистрация и излъчване на живо на броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите от изборите и заснемане на процеса, за да могат видеозаписите да бъдат използвани като доказателства в съда при оспорване на резултатите – тези промени в Изборния кодекс предлага БСП. Тове бе съобщено днес от лидера на столетницата, Корнелия Нинова.

Левицата започна срещи с малки партии и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборите. В разговорите взеха участие представители на АБВ, Комунистическата партия, партия „Свобода“ и др. БСП предлага организационна помощ и ксерокопия от протоколите за паралелно преброяване на резултатите в замяна на общи застъпници.

„Има недоверие към институциите, с тези срещи, които правим, искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Има примери за нарушение в изборния процес за манипулации, за корпоративен, купен вот, това отблъсква хората“ – заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Малкото участници в изборния процес правят тези, които са избрани, недостатъчно тежки като политически представители, добави Нинова. По думите й тези избори ще ги правят ГЕРБ – същите тези, чиито представители носеха чували с бюлетини, техни представители, които инструктират как да се гласува и за кого.

„Решението за отпор на купения вот е масово гласуване, масова активност. Не се поддавайте на внушение, че е опасно да се гласува и на внушението, че каквото и да се случи този вот е предрешен. Не, не е предрешен, гласувайте за когото предпочитате, който ви дава надежда и вяра, че ще се справи с кризата, призова гражданите Нинова. Високата активност е ключова за легитимност на избора и на институциите“, подчерта още лидерът на БСП.

Нинова възнамерява да покани на разговор за честни избори и големите извънпраламентарни формации като „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се, Бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук