Тръмп

 

„Ню Йорк Таймс“- Тръмп не е наблюдател, а „главен подстрекател за събитията от 6-ти януари

Демократите нарекоха Тръмп „главен подстрекател“ за атаката на Капитолия от 6 януари, пише „Ню Йорк Таймс“. Последната фаза в Сената по втория импийчмънт на Тръмп започна с разказ за неговите месеци усилия да отмени изборите. Бяха излъчени и драматични кадри от атаката на Капитолия на 6 януари.

 

 

Групата конгресмени демократи изпълняват ролята на обвинители в процедурата. Според тях Тръмп не е бил невинен наблюдател на нахлуването в сградата на Конгреса на 6 януари, а „главен подстрекател“ на смъртоносните размирици.

В излъчените кадри по време на заседанието на Сената се чуват нецензурните крясъци на нападателите. Вижда се и как вицепрезидентът Майк Пенс и конгресмени  се опитват да избягат от конфронтация с тълпата

Според демократите всичко това показва предвидимият и планиран резултат от отчаяните опити на Тръмп да остане в президентството. По време на дебатите в Сената бяха проследени действията на Тръмп още от лятото. Още тогава той сигнализира да очаквани фалшификации на вота. Оттогава подклажда яростта на тълпа от свои  привърженици. Те дават ясно дават да се разбере, че ще направят всичко, за да му помогнат. Това са още доказателства, че Тръмп не е просто наблюдател, а „главен подстрекател“ на случилото се на 6-ти януари.

Демократите призоваха Сената да прекъсне двувековната история и да направи Тръмп първият бивш президент, който е бил осъден в процес на импийчмънт. Така ще го лиши и от правото да заема висши държавни длъжност.

„Индипендънт“

Половината от износителите за ЕС от Обединеното кралство отчитат трудности, а Амстердам изпревари Лондон в търговията, пише „Индипендънт“.

 

 

Половината британски износители за ЕС съобщават за затруднения с бюрокрацията, която стана факт след влизането на търговското споразумение за Брекзит.

Компаниите на Острова са притеснени заради увеличената администрация, разходите, закъсненията и объркването относно това кои правила да следват.

Късно постигнатото търговско споразумение между Брюксел и Лондон остави бизнеса на тъмно до последния момент относно детайлите по сделката. Затова сега толкова много предприятия изпитват практически трудности.

На фона на тази ситуация дойде и новината, че Амстердам е надминал Лондон като най-големия европейски център за търговия с акции миналия месец. Така Холандия поема бизнеса, загубен от Великобритания след Брекзит.

 

„Ел паис“

Разпространението на мутирали щамове на коронавируса няма да предизвика нова вълна на пандемията. Това заявява и директорът на Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация Ханс Клюге в интервю за испанския вестник „Ел Паис“.

„Новите щамове са брутално напомняне, че вирусът все още ни удря“, каза той. „Но това не е нов вирус. Това е нормалната еволюция на всеки патоген, който се опитва да се адаптира към своя гостоприемник, човека. Това не е началото на нова пандемия, но разбира се трябва да бъдем много бдителни“, подчерта Клюге.

Според него бдителността е важна, тъй като новите щамове могат да причинят повторна инфекция и по-бързо разпространение на инфекцията, което ще затрудни здравните системи в някои страни да се справят с пандемията.

 „Трябва да останем нащрек, защото ако имаме по-бързо разпространение на вируса и движението на ваксинирани хора се увеличи, може да има увеличение на смъртността“, каза Клюге.

 

2020 г. ни изненада, ние навлязохме в непозната, политически тъмна и научно неизвестна територия. Сега имаме някои положителни резултати, включително ваксини, каза още Клюге.

„Пандемиите никога не траят вечно, те идват и си отиват.“

От началото на пандемията около 106,9 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 2,3 милиона са починали, припомня изданието.

„Дер Щандарт“

Повече от осем милиона души умират всяка година заради замърсяването, което предизвиква изгарянето на изкопаеми горива, пише австрийският „Дер Щандарт“.

Изгарянето на изкопаеми горива може да има значително по-голямо въздействие върху човешкото здраве, отколкото се предполагаше. Приблизително една на всеки пет смъртни случая в световен мащаб е свързан със замърсяването на въздуха от изкопаеми горива. До това заключение са стигнали изследователите в проучване, публикувано от Харвардския университет и няколко британски университета.

Цифрите показват, че над осем милиона души по света са загинали през 2018 г. в резултат на болести, които могат да бъдат свързани с фините прахови частици във въздуха, които възникват при изгаряне на въглища и нефтопродукти.

Според авторите на изследването има силни регионални различия. Според тях ефектите от замърсяването на въздуха върху здравето са най-големи в Китай. Там се предполага, че 3,9 милиона са преждевременните смъртни случаи, които могат да бъдат приписани на микрочастици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра. На второ място е Индия с 2,5 милиона смъртни случая.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!