Реджеп Ердоган
На снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отново отправи гневни критики към гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Поводът е изказване на Мицотакис от понеделник. В него той посочва, че единственото решение за Кипър е двустранн федерация с политическо равенство.

„Въпреки че се съгласихме да продължим обяснителните разговори с Гърция през март, гръцкият премиер Мицотакис отново се прицели в нас. Сега как можем да продължим разговорите?“, попита турският президент по време на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието , съобщи в. „Сабах”.

„Прекратяването на турската окупация и намирането на жизнеспособно решение е основен приоритет на външната политика на Гърция“. Това каза Мицотакис след срещата си с ръководителя на гръцко-кипърската администрация Никос Анастасиадис в Никозия.

Ердоган отхвърли предложението на Мицотакис. Той подчерта, че Атина не е направила никакво промяна в позицията си и така пренебрегва съществуването на кипърски турци на острова.

Решението с две държави е единствената възможност за Кипър. Федералната система не е на дневен ред, категоричен е Ердоган.

Ердоган и Мицотакис продължават дългогодишния спор между Анкара и Атина

Двамата съюзници в НАТО имат разногласия от десетилетия по редица въпроси. Сред тях е и размера на континенталните им шелфове, прелитанията над Егейско море и етнически разделения остров Кипър.

Турция има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие. Анкара вече отхвърли исканията за морски граници, отправени от членовете на ЕС Гърция и Кипър. Според Турция техните претенции нарушават суверенните права както на Анкара, така и на Севернокипърската турска република.

Миналия месец Турция и Гърция започнаха първите директни проучвателни преговори от близо пет години за разглеждане на техните спорове, свързани с Източното Средиземноморие. Срещата в Истанбул продължи само няколко часа, но двете страни заявиха, че са се договорили да разговарят отново в Атина.

Кипърският въпрос и претенциите на Турция

Остров Кипър, с общо население от малко над 1 милион, е разделен от 1974 г., когато преврат, целящ присъединяването на острова към Гърция, беше последван от насилие над турците на острова, което предизвика военна намеса на Анкара.

През последните години се наблюдава неуспешен мирен процес, включително провалила се инициатива от 2017 г. в Швейцария под егидата на страните-гаранти.

Северно-кипърската турска република е основана през 1983 г. В момента тя има население от почти 400 000 души. Тя не е призната от никоя друга държава, освен от Турция

За решаване на кипърския въпрос са необходими преговори, основани на суверенно равенство. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция миналата седмица в  Никозия с президента на Северен Кипър Ерсин Татар.

Очаква се генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да свика среща през следващия месец, която да събере кипърски гърци и турци, както и гарантите на Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, за да се преценят шансовете за възобновяване на преговорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!