Турция кораб
Турция отново изпрати сондажен кораб в спорната зона

Турция отново изпрати изследователският си кораб „Oruc Reis”, сондиращ за петрол и газ в гръцкия континентален шелф, което отново повиши напрежението в Източното Средиземноморие, съобщи гръцкият вестник „Катимерини”. Станцията в Анталия е издала навигационно предупреждение (NAVTEX) за периода от 12 до 22 октомври.

Корабът „Oruc Reis” ще премине много близо до най-източния островен комплекс на Гърция Кастелоризо, Ро и Строгили.

Турция оспорва, че Kастелоризо, разположен точно до южното крайбрежие на Турция, има собствен континентален шелф.

Корабът няма да навлезе в териториалните води на Гърция, заявяват от Анкара. Въпреки това повторното изпращане на кораба предизвика ново напрежение в района.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия.

Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

NAVTEX поставя под въпрос перспективата за преговори на експертно ниво между Гърция и Турция два дни преди посещението на германския външен министър Хайко Маас в Анкара, целящо да даде тласък точно на тези разговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!