На снимката: Премиерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи

Военен преврат в Мианмар. Арестувани са президентът Вин Мин, водачът на управляващата партия  „Национална лига за демокрация“ и фактически премиер Аун Сан Су Чжи и други висши фигури в партията,  съобщи Ройтерс.

Арестите бяха извършени часове преди началото на първата сесия на новия парламент, избран при вота през ноември миналата година. За победител се сочи управляващата партия, водена от Аун Сан Су Чжи.

Военните обаче твърдят, че по време на изборите са установени над десет милиона случая на измами.

Военните обявиха извънредно положение

Мианмарските военни обявиха едногодишно извънредно положение, предаде АФП. Те назначиха генерал за временно изпълняващ длъжността президент.

Декларацията за въвеждане на извънредното положение е подписана от вицепрезидента Мин Све. Военните го обявиха за временно изпълняващ длъжността президент.

В съобщение, излъчено от притежаваната от военните телевизия Myawaddy се казва, че този ход е необходим, за да се запази „стабилността“ в държавата, обвинявайки избирателната комисия на страната, че не е успяла да се справи с „огромните нередности“ по време на провелите се през ноември 2020 избори.

Асоциацията на банките в Мианмар обяви временно затваряне на всички банки в страната поради лоша интернет връзка на фона на политическата ситуация,съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на асоциацията.

Банките ще поискат разрешение от Централната банка за временно прекратяване на дейностите и ще уведомят кога работата им ще бъде възобновена.

До военния преврат се стигна след дни на ескалиращо напрежение между правителството и влиятелните военни. Армията от седмици твърди, че изборите са били белязани от нередности и измами.

Международни реакции след преврата

Австралия призова армията в Мианмар да освободи фактическия ръководител на правителството Аун Сан Су Чжи и другите задържани политически лидери. Военните в тази страна са обвинявани,  че „за пореден път се опитват да установят  своя контрол“.

Белият домизрази загриженост относно съобщенията за задържането от мианмарската армия на президента Вин Мийн и на държавния съветник, лидер на управляващата партия Аун Сан Су Чжи. Това се казва в изявление на говорителя на Белия дом Джен Псаки.

„Съединените щати са обезпокоени от съобщенията, че бирманската армия е предприела стъпки за подкопаване на демократичния преход в страната, включително ареста на държавния съветник Аун Сан Су Чжи и други цивилни служители“, каза Псаки.

Тя добави, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за ситуацията в Мианмар от неговия помощник по националната сигурност Джейк Съливан.

„Съединените щати се противопоставят на всеки опит запромяна на резултатите от неотдавнашните парламентарни избори и възпрепятстване на демократичните промени в Мианмар и ще предприемат действия срещу отговорните, ако тези стъпки не бъдат отменени,“ добави Псаки.

Белият дом също призова за освобождаването на всички задържани политици.

В последните години Мианмар/ бивша Бирма/ се превърна в предпочитана туристическа дестинация. Дори през 2012-та година New York Times постави Мианмар на трето място в своята ежегодна класация на местата, привлекателни за туристите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!