Белгия купон
Снимката е илюстративна

Едновременно със затоплянето на времето центровете на много градове в Белгия се превръщат в зони за веселие. Вечер там се събират хиляди младежи, които си устройват шумни партита, сякаш никога не е имало пандемия, пише „Дойче веле“.

Брюкселският градски парк „Боа дьо ла Камбр“ прилича на фестивален център. През последните вечери гледката беше винаги една и съща – хиляди младежи се разхождат, седят нагъсто един до друг, слушат музика и се веселят.

Без дистанция, без маски, но затова пък с много бира, макар че алкохолът на обществени места всъщност бе забранен в Белгия.

Полицията обикаля наоколо, но не предприема нищо, макар да твърдеше, че владее положението. А това тревожи много от гражданите на Брюксел. Още повече, че кметът на града Филип Клозе беше обещал, че грешките от септември няма повече да се повтарят и че ще бъдат налагани глоби за неспазване на правилата.

„Среден пръст на всички, които спазват ограниченията“

Хората се събират и празнуват, сякаш изобщо няма никаква пандемия – този проблем е познат не само на жителите на Брюксел. В студентския град Гент през седмицата също имаше вечерни партита на открита на централния градски площад. Сходни гледки имаше и в Лиеж, Льовен и Антверпен.

„Хора, които се събират без да спазват дистанция, без да носят маски и без да спазват правила, показват среден пръст на всички онези, които стискат зъби, за да дочакат разхлабването на мерките – може би по Великден“, заяви кметът на Антверпен Брат де Вевер.

Пролетните температури през последните дни обаче изправиха белгийската полиция пред истинска дилема. От една страна на гражданите е разрешено да излизат навън, което се отразява добре на здравето и психиката. От друга обаче има хора, които прекаляват и не се придържат към правилата. Особено вечер ситуацията често излиза извън контрол.

„Чиста провокация“

В продължение на месеци белгийците търпеливо понасяха ограниченията и така успяха бързо да задушат втората вълна от пандемията малко преди Коледа. Сега обаче започват да падат всички задръжки. Особено сред младите хора, които са взели изпитите си в университета и сега им се празнува. Независимо от високия брой нови инфекции.

Затова кметът на Антверпен де Вевер смята, че има нужда от строги действия:

„150 души хванахме вече в нарушение, издали сме и фишовете за глоба. За цял Антверпен глобите са вече 16 000 на брой – просто е невъобразимо. По 250 евро на човек – само защото хората искат да се забавляват. Но да се празнува може и по друг начин, който е по-сигурен. А така, както го правят някои, без да се придържат към правилата, си е чиста провокация.“

Облекчения за младите в Белгия?

Всичко това може да се отрази и на дискусията за ограниченията в Белгия, някои от които евентуално ще бъдат разхлабени. Особено за младите хора ситуацията е била изключително трудна през тази зима, така че сега са си заслужили известни облекчения.

Възможно е обаче намеренията за разхлабване на мерките вече и да не са актуални.

Коментарът е публикуван в „Дойче веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук