Туристка от Канада върна откраднати артефакти в Помпей, след като е преследвана от „проклятие“ в продължение на 15 години, съобщава Си Ен Ен.

На снимката: върнатите от канадката артефакти, CNN

Канадката е върнала пет артефакта, които е взела от Помпей през 2005 г., заявявайки, че са й донесли лош късмет.

Жената, която се представила само като Никол, изпратила две бели мозаечни плочки, две парчета ваза с амфора и парче керамична стена до Археологическия парк в Помпей, заедно с писмо, в което обяснява решението си.

„Исках да имам част от историята, която не може да се купи“, пише жената, която казва, че по това време е била „млада и глупава“.

Откакто се върнала в Канада, тя разказва, че два пъти се е разболяла от рак на гърдата, в резултат на което й е била направена двойна мастектомия. Семейството й пък било преследвано от сериозни  финансови затруднения.

„Взех част от историята, уловена във време с толкова много негативна енергия, свързана с нея“, пише тя. „Хората умряха по такъв ужасен начин и аз взех плочки, свързани с този вид разрушения.“

Си Ен Ен припомня, че Помпей е залят от лава от изригналия през 79 г. вулкан Везувий, намиращ се близо до града.

Помпей е залят с вулканична пепел и вреден газ, а жителите му са починали.

„Ние сме добри хора и вече не искам да предавам това проклятие на семейството си, децата си или себе си“, пише тя. „Моля те, Господи, прости ми небрежния акт, който направих преди години,“ пише канадката.

Масово посетители връщат откраднатото

През годините около стотина посетители са върнали малки артефакти като мозаечни плочки и парчета мазилка, които са откраднали по време на посещение в Помпей, разказва пред Си Ен Ен говорител на местния музея.

Предметите са били изпратени обратно заедно с писма от посетителите, „твърдящи, че са им донесли  лош късмет“ .

Селекция от писма и върнати артефакти са изложени в Антиквариума в Помпей. Макар стойността на артефактите да не е  значителна, те са интересни от антропологична гледна точка.

Помпей е един от най-известните исторически обекти в света и археолозите продължават да работят върху останките му.

През февруари известният Дом на влюбените отвори врати за първи път от 40 години след реставрационен проект.

Снимка: CNN

Сградата, един от най-известните обекти в Помпей, е била затворена за посетители през 1980 г., след като е претърпяла сериозни щети по време на земетресение. Сега тя е отново отворена като част от проекта „Велики Помпей“, стартирал през 2014 г. с цел опазване на древния град.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!