Тъй като 71% от земната повърхност е покрита с вода, не е изненадващо, че през вековете много неща са откривани дълбоко под морската повърхност. Изследователите са намирали потънали кораби, самолети и дори съкровища, но това, което ще представим, са някои от най-странните и объркващи подводни находки – неща, които не се е очаквало да бъдат намерени там, където са.

Древният град Александрия

През 1996 година древният египетски град Александрия бе открит във водите на Средиземно море и се оказа почти перфектно запазен, след като е стоял „удавен“ почти 1600 години. Изследователите се смаяха от доброто състояние на града, за който се смяташе, че е потънал вследствие на природни бедствия като покачване на водното ниво и земетресения.

Едно от най-вълнуващите открития в Александрия е дворецът на Клеопатра. Има мраморни подове с колони и басейни, стени и статуи на египетски божества и за всичко това се смята, че е част от двореца. Намерен бе също така и тъмносив гранитен сфинкс и важна религиозна статуя, която не е била виждана приблизително от 2 000 години.

Изгубена цивилизация и вероятният гроб на апостол Матей

Водолази откриха руините на древна цивилизация на дъното на езерото Иссик-Кул в Киргизистан, където също така би могло да се намира погребалното място на апостол Матей. Изследователите са намерили повече от 200 артефакта на дълбочина между 1 и 21 метра. Между находките са част от бронзов ритуален сърп, брусове за точене на ножове и няколко керамични образци, за които се смята, че са от селище на цивилизацията Сака отпреди 2 500 години.

Най-впечатляващото откритие е част от керамичен съд с щампа на него, надписана с арменска и сирийска писменост. Експертите са взели за изследване находката, за да направят идентификация на щампата и надписите. Много историци са на мнение, че апостол Матей е погребан в района на езерото Исик-Кул и този съд може да предостави нужната информация и да се докаже, че в езерото е имало арменски манастир, където е погребан апостолът.

Най-старият град в света?

През 2001 в залива Камбат /Камбей/ в Индия бяха открити останки от древен град. Според някои археолози те са от най-стария град в човешката история. Намерени са човешки останки, парчета от произведения на изкуството, скулптури и дървена мебелировка. Едно от парчетата дърво е било датирано и се оказа, че е на възраст около 9 500 години. Това съвпада с времето, по което е завършил последният ледников период. Значението на съвпадението е, че градът, сега известен под името „Културен комплекс на залива Камбат“, се оказва към 5 000 години по-стар от месопотамските градове, които са считани за най-древни в човешката  история.

Хората, живели в изгубения град, може да са предците на жителите на народа на Харапа, живял в Северозападна Индия и Пакистан около 3 000 години преди Христа. До откритието произходът на този народ бе мистерия и това може да е липсващата връзка, която учените търсеха.

Стоунхендж в езерото Мичиган?

През 2007 година професор по подводна археология и негов колега били на езерото Мичиган за сонарни проучвания, когато открили овална каменна конструкция от вертикални колони на 12 метра дълбочина. Колоните изглеждали поразително сходни с тези на Стоунхендж в Англия.

Учените също забелязали гравюра върху една канара, която вероятно изобразявала мастодонт – огромен отдавна изчезнал слоноподобен бозайник.  Смята се, че тези животни не съществуват вече от 10-11 000 години. Това изтегли с няколко хиляди години назад първоначално предположената дата на създаване на подводните каменни колони.

Все още е загадка как този каменен подводен комплекс се е оказал в езерото, защо е построен и защо изглежда толкова приличен на Стоунхендж, който се намира в Англия – на хиляди километри разстояние и през един океан от езерото Мичиган.

Древен компютър?

Механизмът от Антикитира е намерен още през 1900 година в останките от корабокрушение близо до едноименния гръцкия остров. Смятан за най-ранния вид компютър, уредът е предназначен за предвиждане на позициите на небесните тела и слънчевите затъмнения.

Приема се, че устройството е изработено някъде около 205 година пр. н. е. Такъв апарат не е намиран сред историческите артефакти от Европа чак до 14 век, така че остава пълна загадка до какви технологии са имали достъп хората от онези древни времена.

Механизмът понастоящем е изложен в Националния археологически музей в Атина. При задълбочения му анализ се оказа, че той съдържа белези от съвременни и сложни технологии, като трансмисии с триъгълни зъби, подобни на тези в часовниците и диск, разделен на градуси, също като транспортир.

Технология като тази се смяташе за много по-късна и възникнала поне около 1000 години след създаването на компютъра от Антикитира.

Извънземен космически кораб?

През 2011 година шведски търсачи на подводни съкровища откриха нещо невероятно странно на дъното на Балтийско море, на дълбочина от около 81 метра. То изглежда зловещо сходно с придобилите огромна известност „летящи чинии“ – овални НЛО. Находката е наименувана „Аномалията от Балтийско море“. Тя е дълга около 70 метра и на цвят е стоманеносива.

Освен извънземните има още няколко теории, които битуват, някои от които смешни, като тази, че това е корабът „Хилядолетния сокол“ от поредицата филми „Звездни войни“. Друга смята, че това е част от древен потънал град, а има и предположения, че това е останал от Втората световна война апарат против подводници от подводна база на нацистите.

Учените са склонни да приемат, че въпреки извънземния вид на структурата, тя има природен характер. Водолази са вземали проби от нея и анализът показал, че повърхността на Аномалията е ледников седимент от последната ледена епоха, когато ледниците са задълбавали в морското дъно и са могли да довлекат там скални късове.

Ентусиастите обаче контрират: на повърхността – добре, но какво има по-навътре?

Членовете на екипа, който намери обекта, са на мнение, че той има изкуствен произход. Те още разкриха, че когато се приближили на 200 метра от структурата, цялото им електрическо оборудване спряло да работи, докато не се отдалечили от нея. Тогава всичко започнало отново да функционира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!