Коронавирус

Пандемията от COVID-19 продължава да е водещата тема в световните новини поради своята смъртоносна сериозност към ежедневието на света. АФП обобщава до момента хода на коронавируса.

Съединените щати регистрират над 2400 смъртни случая за 24 часа, когато започва празникът на Деня на благодарността – най-висок негативен дневен рекорд за последните шест месеца.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън призовава „изтощените“ американци да се задълбочат в обръщение за Деня на благодарността, казвайки „животът ще се нормализира … Това няма да продължи вечно“.

Русия отчита рекорден брой ежедневни инфекции и смъртни случаи за втори път за по-малко от седмица с 25 487 нови инфекции и 524 смъртни случая.

Южна Корея има най-голям брой ежедневни случаи от март насам, с прилив на нови инфекции, пораждащи страхове от голяма трета вълна.

Бившият премиер на Судан и най-висшата опозиционна фигура Садик ал-Махди, 84-годишен, почина от вируса.

След като Франция и Германия затварят пистите, а Австрия ги държи отворени, страхът, че зажаднелите за сняг европейци ще преминат граници, за да се смесят в планините, кара Германия да поиска от своите партньори от ЕС да затворят ски курортите до януари.

41-годишният принц на Швеция Карл Филип и неговата 35-годишна съпруга принцеса София се самоизолират, след като са дали положителен тест за коронавирус, се казва от кралския дворец.

СЗО: Не забравяйте физическото

Световната здравна организация казва, че пандемията не е оправдание за липса на упражнения, като предупреждава, че дори преди кризата мнозина по света са имали твърде малко физическа активност.

Един от трите големи традиционни мача за Деня на благодарността в НФЛ по американски футбол се отменя заради коронавируса. Сблъсъкът между „Питсбърг Стийлърс” и „Балтимор Рейвънс” ще бъде повторен по-късно.

Мрачни данни

Повече от 60,4 милиона души са заразени от COVID-19, според данни на AФП от официални източници, обработени към обяд днес. Над 12 350 души са починали през предходните 24 часа, като 635 138 нови случая са съобщени в цял свят. САЩ са най-засегнатата държава с 262 283 смъртни случая, следвани от Бразилия със 170 769 смъртни случая; Индия със 135 223; Мексико със 103 597 и Обединеното кралство с 56 533.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!