извънземни

Сами ли сме във Вселената или има живот и на други планети? Ако животът се е развил на много планети в галактиката, извънземните вероятно се интересуват повече от тези, на които има признаци не само на биология, но и на технология, казва авторът на изследването Амри Вандел, астрофизик от Еврейския университет в Йерусалим.

Проучването, което предстои да бъде рецензирано, изследва Парадокса на Ферми, според който имайки предвид възрастта на Вселената, досега би трябвало интелигентните извънземни да са развили технология за космически пътувания на дълги разстояния. Следователно е вероятно да са посещавали Земята. Фактът, че не са, може да е доказателство, че няма друг интелигентен живот в галактиката Млечен път.

Но експертите предлагат други обяснения за изчезналите извънземни: може би те са посещавали Земята в миналото,

преди хората да еволюират

или да могат да запишат посещението. Или може би космическите пътувания на дълги разстояния са по-трудни, отколкото се смята. Може би извънземните са развили напреднала цивилизация твърде наскоро, за да стигнат до Земята. Или съзнателно са решили да не изследват Космоса. Възможно е дори да са се самоунищожили.

В новата статия Вандел предлага друго възможно обяснение: че животът всъщност наистина е често срещан в Млечния път. Ако много от скалистите планети, обикалящи в обитаемата зона на звездите, съдържат живот, извънземните вероятно няма да пилеят ресурсите си, изпращайки сигнали до всяка една в опит да комуникират с водорасли или амеби, пише nationalgeographic.bg.

Ако животът е често срещан, интелигентните извънземни вероятно се интересуват повече от признаци на технология. Но техническите сигнали може да са трудни за откриване. Земята излъчва сигнали, откриваеми от Космоса (под формата на радиовълни) едва от 30-те години на миналия век. На теория тези сигнали вече са обхванали около 15 000 звезди и орбитиращите им планети, но това е малка част от до 400 милиарда звезди в Млечния път. Освен това, пише Вандел, ще отнеме време за получаването на

всяко обратно съобщение от извънземни,

така че само звезди в рамките на 50 светлинни години са имали време да отговорят, откакто Земята е започнала да излъчва извън планетата.

Дори по-лошо, най-старите радиосигнали на Земята не са били целенасочено излъчвани в Космоса, така че вероятно те са толкова изкривени след около една светлинна година, че извънземните няма да могат да ги различат, според Universe Today. Хората изпращат първото целенасочено високомощно излъчване към извънземни със съобщението от “Аресибо” през 1974 г., насочено към кълбовидния звезден куп M13. Някои учени смятат, че е време да се изпрати следващо.

Също така, според Вандел сигналите на Земята вероятно не са достигнали друга форма на интелигентен живот. Въпреки това, с времето и тъй като нашата планета излъчва все повече и повече радио бърборене, става по-вероятно технологичните сигнали от Земята да намерят интелигентни слушатели.

Констатациите предполагат, че може би

няма интелигентни цивилизации

в рамките на около 50 светлинни години от нашата планета, пише авторът. Но интелигентният живот все още може да е там – те просто чакат нашето обаждане, пише Live Science.

Breakthrough Listen, частно финансиран проект за търсене на доказателства за извънземен разум, току-що започна работа с радиотелескопа MeerKAT в Южна Африка.

През следващите две години екипът ще търси над милион близки звезди, разширявайки броя на наблюдаваните цели с коефициент 1000.

„Много съм развълнуван, че мога да проведа търсене на техносигнатури, използвайки един от най-чувствителните телескопи в света“, казва д-р Чери Нг, учен от екипа на проекта.

„Телескопът ще ни предостави способността да открием предавател, подобен на най-ярките радиофарове на Земята, на разстояние от 250 светлинни години.“

В този диапазон има около 260 000 звезди. За по-далечни звезди търсенето става по-трудно, но все още има шанс за откриване на сигнали от далечни източници.

Търсенето на извънземен разум има незавидната позиция рядко да получава правителствено финансиране за научни изследвания.

Теориите на конспирацията понякога засенчват потенциала на Асоциацията на SETI да отговори на един от най-големите въпроси, които човечеството може да зададе: Сами ли сме във Вселената?

Предпоставката на Breakthrough Listen е, че ако не търсим, няма да получим отговор.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Вселената е в пълен контрол от Бог, който е създател на всеки атом от планетите и галактикит и няма как да има разминаване между земни и извънземни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук