Черно море

Според изследвания на учени от БАН Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света. Това с особена сила се отнася за местата, които са най-посещавани от туристи.

В тази връзка община Бургас, в партньорство с обучени водолази от сдружение с нестопанска цел „Приятели на морето“, организира почистване на отпадъците от морското дъно. Това съобщиха от Общината. Водолазите ще почистват морето около остров Света Анастасия.

Гмуркачите имат спациална мисия – да извадят колкото е възможно повече пластмасови отпадъци и продукти от бита – бутилки, капачки, найлонови пликове, фасове, пластмасови чаши и опаковки, за времето, с което разполагат.

Проектът за почистването „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“е на Община Бургас, като той се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и неправителствената организация „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021.

С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!