Борис Касабов
на снимката: спортният журналист Борис Касабов
Борис Касабов е завършил Техническия университет в София, специалност „Хидро и пневмо задвижване и управление“. Работи като инженер-конструктор в  продължение на 13 години.
От 1989 г. е футболен коментатор в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. От 1992 г. до 1999 г. е репортер, редактор, коментатор и водещ в Българската национална телевизия. 
Отразява световните първенства по футбол през 1994 и 1998 г., Европейското през 1996 г., както и Зимните олимпийски игри (1994, 1998) и Летните олимпийски игри (1996).
От 1999 до 2010 г. е главен редактор в RING, от 2010 г. е спортен коментатор в „Евроспорт“ (България),а в последствие – и в bTV Media Group.

 

Господин Касабов, защо държави като Северна Македония и Словакия успяха да стигнат до участие на Евро 2020, а България вече 15 години не е била на Европейско първенство?

Причините са известни. Просто българският футбол затъва от година на година, така че това, че не сме на голямо първенство не е изненада за никого. В момента нямаме солиден национален отбор, като причините са много и са комплексни. Като се започне от управлението на футбола в България, като се продължи  през школите, които не се развиват по най-добрия начин, в България продължава да се работи на парче. Причината е, че след 94 година вместо да бъде генериран този огромен успех, който постигна нашият футбол, нещата съвсем ненадейно, за разлика от други страни, тръгнаха надолу. Така че докато футболът в България се управлява по такъв начин и даже не говоря за Българския футболен съюз, а и за самите клубове, просто не можем да очакваме нещо друго. А всички страни навсякъде се развиват – погледнете материалната база, която имат дори македонците, защото преди 2 години те посрещнаха финала за Европейската суперкупа на един страхотен, модерен стадион, а ние нямаме нито един такъв стадион в България, с който да можем да се похвалим и на който да можем да приветстваме всеки един гост, който идва тук.

След грозната и срамна загуба с 6:0 от Англия (14 октомври 2019) насред София, знаете, Боби Михайлов подаде оставка, но не съвсем, а неговите сподвижници отказват да направят конгрес. Кой се страхува от конгрес? Според вас ако има ново управление на БФС, ще завари ли то същото, което завари и служебният кабинет в държавата?

Лично моето мнение е, че едва ли ще има ново управление на БФС. Да не развалям амбициите на Димитър Бербатов, той се опитва наистина с неговия екип, прокара някои нови идеи и виждания за развитието на футбола у нас, но системата, по която се избира ръководството на футболния съюз, респективно и президентът е такава, че това ще стане много трудно. Гласуват около 400-500 клуба, с всички аматьорски такива и тези по долните дивизии, много от които едва ли имат някакво присъствие изобщо на първенства. Това са клубове, които са сформирани на приятелска основа или в някой квартал, но всеки един такъв клуб има същото право на глас като това на Левски, ЦСКА-София, Локомотив-Пловдив и др. И тези клубове в крайна сметка, да речем, срещу 50 топки и 10 мрежи гласуват за това ръководство на Футболния съюз. Просто според мен е невъзможно в този момент да бъде направена някаква промяна. Тук вече статуквото не може да се наруши.

Как стана така, че талантливите футболисти от 1994 година, извоювали ни 4то място в света, се превърнаха в посредствени управленци, които разрушиха българския футбол?

Това, че си бил голям футболист съвсем не значи, че си и добър управленец. В интерес на истината не мога да кажа, че има много от големите световни звезди, които са били във футбола и след това са се занимавали с такава работа успешно. Така че едното няма абсолютно нищо общо с другото. Човек може да бъде талантлив в една насока, но това не значи, че му се отдава всичко

Лошото управление на българския футбол вече не изненадва никого. Но има ли намеса и от страна на бившите управляващи от ГЕРБ, която допълнително влошава състоянието на родните терени?

В България футболът винаги е бил свързан с политическата власт. Това е от едно време. Затова със сигурност има, но да си спомним как по времето на социализма ЦСКА беше под шапката на Народната армия, а Левски го вкараха под шапката на Министерството на вътрешните работи. Всеки отбор по някакъв начин е бил зависим от политиката и това си продължава. В България това си е като „Добър ден” и мисленето не може да се промени. Да, държавата трябва да се меси в спорта, но тя трябва да  го спонсорира, трябва да помага, тя трябва да прави всичко възможно тези клубове да се развиват добре. А за тази намеса, която говорите Вие, нея винаги я е имало в България, разбира се, че я има и сега.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук