Пламен Бобоков
на снимката: Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков отива на съд за незаконно притежание на артефакти. Това става ясно от обвинителния акт,  внесен от русенската окръжна прокуратура в Окръжния съд в града. Бобоков е обвинен за незаконно притежаване на върхове на антични копия и стрели. Предстои насрочване на разпоредително заседание. Пламен Бобоков бе привлечен като обвиняем по делото на 30 ноември 2020 г.

Според официалното съобщение на прокуратурата въпросните археологически обекти са открити при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура. Става въпрос за 50 броя артефакти-48  върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Това се случи след като Пламен Бобоков обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е прицелил в бизнеса му и управлява държавата в триумвират с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до половината от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

От държавното обвинение уточняват, че по време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Още при повдигането на обвинението обаче, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обяви, че то е абсолютно несъставомерно. По думите й става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Лулчева обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, каза още Лулчева.

Към момента Пламен Бобоков вече е с три обвинения. Освен за незаконното държане на антики, той бе обвинен за участие в престъпна група, както и за това, че е получавал съобщения от сводката на военното разузнаване, изпращани му от президентския секретар Пламен Узунов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!