Пламен Бобоков
на снимката: Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков получи трето обвинение, след като Окръжната прокуратура в Русе го е привлякла към наказателна отговорност за държане на нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство, съобщи пиарът на бизнесмена Ани Александрова, цитирана от „Свободна Европа“. Новото обвинение идва ден, след като братя Бобокови дадоха остро и критично към разследващите ги интервю по бТВ. В него двамата повториха твърдението си, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността срещу тях.

Новото обвинение

По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пламен Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 09.11.2020 г. Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“. По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

На 10.11.2020 г. Пламен Бобоков е бил редовно призован да се яви на 23.11.2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30.11.2020 г.

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

За престъплението, за което Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Разследването срещу Бобокови

В края на май двамата братя Бобокови бяха привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група с участието на бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Според Специализираната прокуратура те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на Бобокови „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен  миналия петък срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. Брат му пък плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и 10 000 лв.

През юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, като Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

Бобоков: България се управлява от триумвират

Борисов, Пеевски и Гешев е триумвиратът, който управлява, заяви пред бТВ бизнесменът Пламен Бобоков. За президента той каза, че го познава от 3 години.

„Познавам се с президента от три години, винаги сме общували във формална обстановка”, добави още Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков заяви, че оповестената от прокуратурата комуникация между него и президента Румен Радев не се е съдържала в иззетите от него електронни устройства.

„Аз, в тези иззети електронни устройства не съм имал телефона на президента“, каза той и предположи, че „най-вероятно те са подслушвали президента“.

Бобоков не отрече да е имал комуникация с Радев, но не от въпросния телефон. На въпрос откога се познава с държавния глава, той отговори:

„Познавам се от три години с президента, или от две, не мога да си спомня“, подчертавайки, че си е общувал с него единствено във формална обстановка.

Бизнесменът призна и за комуникация с жената на президента – Десислава Радева, но бе категоричен, че тя се е изчерпвала единствено до изпращане на поздрави по празниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!