На снимката: Джанет Йелън

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън посочи бившия председател на Федералния резерв Джанет Йелън за свой министър на финансите.

„Джанет Йелън е номинирана за министър на финансите. Ако бъде утвърдена, тя ще бъде първата жена, която ще ръководи министерството на финансите в неговата 231-годишна история“, се казва в изявление на преходния екип на Байдън, цитиран от „Франс прес“.

Като финансов министър Йелън ще бъде натоварена със задачата да се справи с пандемията от коронавирус, която предизвика хаос в икономиката и стана причина милиони американци да загубят работата си. Именно тези икономически нещастия, които сполетяха най-силната икономика в света през последните месеци, наклониха везните в полза на Байдън и костваха втори мандат на Доналд Тръмп.

Джане Йелън също така ще трябва да изпълни и предизборното обещание на Байдън за намаляване на икономическите различия между богатите и средната класа американци и бедните, отбелязва Си Ен Ен.

Йелън бе първата жена начело на ФЕД – структурата, изпълняваща функцията на централна банка. Тя оглави финансовата институция на 3 февруари 2014 г. и остана начело на нея до 3 февруари 2018 г. Йелън завърши програмата за количествени смекчения, която беше започната от нейния предшественик. Освен това през 2015 г. тя за пръв път от 2008 г. взе решение да вдигне основната лихва до 0,25-0,5%. Под ръководството на Йелън ФЕД намали безработицата до нивата преди кризата /от 6,7% през 2014 г. до 4,2% през 2017 г./.

Нейният съпруг е икономистът Джордж Акерлоф, който е носител на Нобелова награда за икономика през 2001 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук