На снимката: заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков

Последните двама задържани по сагата „Бобокови“ също излизат под гаранция. Апелативният специализиран съд освободи окончателно от ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков срещу гаранция от 100 000 лв. Арестът напуска и бизнесменът Николай Миховски срещу 200 000 лв.

На първа инстанция беше решено двамата да бъдат пуснати на свобода при по-ниска гаранция в размер на 100 хил. лв. за Миховски и 20 000 лв. за Живков. Апелативният съд обаче увеличи размера и решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от съда. Двамата ще бъдат освободени, когато внесат парите.

Бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков беше сред арестуваните при специализирана акция на ДАНС и прокуратурата в София, Русе, Плевен и Монтана на 28 май. Тогава задържани бяха и братята Атанас и Пламен Бобокови.

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

Aтaнac Бoбoĸoв остана в ареста до 26-ти ноември и бе ocвoбoдeн, cpeщy peĸopднитe 2 милиoнa лeвa гapaнция. Πлaмeн Бoбoĸoв неколкократно попада в ареста, но така и не бе задържан за постоянно. Междувременно днес стана ясно, че вече има три обвинения, след като прокуратурата в Русе внесе в окръжния съд обвинителен акт срещу Пламен Бобоков за притежание на незаконни артефакти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!