Красимир Живков
На снимката: Красимир Живков- бивш заместник-министър на околната среда

Бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков остава  в ареста след като Апелативният специализиран наказателен съд отмени паричната му гаранция. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Живков е в ареста от края на май по обвинение за участие в организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Част от нея са бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Атанас Бобоков също е в ареста, а брат му е на свобода под парична гаранция от 1 милион лева.

Миналата седмица първоинстанционният специализиран съд  уважи искането на Живков да излезе на свобода. Тогава магистратите постановиха парична гаранция от 15 000 лева.

Апелативните спецсъдии обаче отмениха съдебното определение с мотива, че е  незаконосъобразно.

Според магистратите има достатъчно доказателства, че бившият заместник -министър на околната среда е участвал в схемата с опасния боклук. Апелативните съдии са преценили, че има опасност ако Живков излезе на свобода да извърши друго престъпление.

През септември от прокуратурата изнесоха нови данни, според които на различни места в страната са намерени близо 17 000 тона отпадъци, малко под половината, от които са опасни. Терените са свързани с бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови.

В края на май тази година прокуратурата повдигна обвинения на  Красимир Живков и братя Бобокови за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. С обвинения се сдобиха още трима души, сред които и бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен.

Според прокуратурата, братя Бобокови са се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци. Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешителни нито за преработка, нито за внос на отпадъци, а са разполагали само с площадки за съхранение.

Според държавното обвинение Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!