В представите на повечето хора, келтите са войнствен народ, който яростно пази земята си, но същевременно се стреми да завладява чужди територии.

Това обаче е много малка част от нрава на келтския народ. В действителност, тяхното общество е много сложно.

Представяме ви по-задълбочен поглед към келтския народ.

КЕЛТИТЕ НЕ СА ОТ ИРЛАНДИЯ ИЛИ ШОТЛАНДИЯ

Независимо, че „келт” се е превърнало в нарицателно за човек от Шотландия или Ирландия, всъщност келтите идват от съвсем различна част от Европа. Тяхното общество дори не попада в историческите хроники до V век.

До тогава те вече са преминали през Испания, Франция, Австрия и Швейцария.

келтите

Много историци смятат, че келтите произхождат от Западна и Средна Европа и че са част от Културата на полетата с погребални урни (археологическа култура, съществувала на територията на Централна Европа през късната бронзова епоха).

В един австрийски град – Халщат – е намерено огромно праисторическо келтско гробище, с над 1 000 гроба. Смята се, че селището датира от 1200 до 500г. пр. Хр. Намерени са остатъци от Културата на полетата с погребални урни.

В цяла Европа са открити 8 келтски селища, включително в Испания, Франция, Великобритания, Ирландия, Шотландия и Уелс. Всеки един от тези региони има собствен език и култура.

келтите

Ново проучване обаче показва, че келтите никога не са живели в древна Британия. Според Джон Колинс, археолог от университета на Шефилд, живеещите на острова никога не са се наричали келти, а по-скоро това било название на други народи от Западна Европа. Колис има още по-странно предположение – келтите произхождали от Турция.

КЕЛТИТЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ НИКАКВА ПИСМЕНОСТ

Келтите не са оставили никаква писмена система. Има текстове, в които племената им се споменават, но не и техни документи, Келтите обаче имали традиции в устното предаване на знания – да научиш нещо със сърце, се смятало за голяма добродетел.

Археолози открили останки от документи на гръцки и латински в келтски селища. Повечето писмени сведения за тях идват от гръцки и римски източници, които естествено са пристрастни, тъй като възприемали келтите като враг. Ето защо в по-голяма част от писмените сведения пише, че келтите са диваци и варвари.

В действителност, можем да разберем що за хора са били, ако разгледаме изкуството им.

КЕЛТСКИЯТ ЕЗИК ОЦЕЛЯВА СЛЕД РИМСКОТО ЗАВОЕВАНИЕ

Предполага се, че след римското завоевание, келтските племена не са говорили на своя език. Това обаче не е съвсем вярно – предполага се, че поне няколко века след поробването им, те продължили да общуват на своя език.

келтите

В действителност, келтските езици са използвани до Средновековието, но заради липсата на коренно население, постепенно изчезнали.

КЕЛТИТЕ ОБОЖАВАЛИ ТЪРГОВИЯТА

Около 600 г. пр. Хр., гърците създали търговска колония на Малайзия, която отворила търговския път на келтите. Древните племена най-после имали достъп до екзотичните гръцки продукти като олио и грозде, но за тях най-голямо значение имало виното.

келтите

Келтите вероятно са продавали кожи, сол, кехлибар – стоки, които гърците охотно приемали, тъй като именно те били дефицитни в Средиземноморието.

КЕЛТИТЕ ИМАЛИ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА ПРЕДИ РИМЛЯНИТЕ

Келтите създали собствени търговски центрове в близост до река Дунав. Това било най-важното местоположение за водене на търговия и келтските общности го използвали в продължение на 150 години.

До 450 г. пр.Хр., келтите разпространили търговските си връзки в цяла Европа.

Те създали прочутия Тин Роуд, който започва от Марсилия и стига чак до Великобритания.

келтите

Умението им да строят пътища не се използвало само в търговията на големи разстояния. Историкът Греъм Роб анализирал позиционирането на келтските градове в Ирландия, Франция и Великобритания и установил, че келтите строили селищата си така, че да отразяват пътя на Бога на Слънцето.

Оказва се, че това била най-точната карта в Древния свят.

Вероятно римляните са строили своите пътища, използвайки келтските за основа. Липсата на келтска писменост и римската пропаганда обаче заличили постиженията на келтите.

КЕЛТИТЕ НЕ БИЛИ ПРИМИТИВНИ ДИВАЦИ

Римляните, гърците и други източници описват келтите като примитивни диваци, но това всъщност е една голяма лъжа. Както разбрахте, келтите са успели да създадат сложна търговска мрежа, преди римляните изобщо да си помислили за подобно начинание.

Римляните може и да са създали Юлианския календар, но келтите имали свое летоброене – Колинският – наречен така, защото през 1897г. е открит във френския град Колини.

келтите

Календарът им се състои от много метални плочици, върху които били изобразени числа, линии и дупки.

Повече от година била необходима на най-добрите учени в света, за да разгадаят тайните на келтския календар.

През 1989г. станало ясно, че той е основан на лунния цикъл. Годината започвала в началото на зимата, т.е. около 1 ноември, и се разделяла на две основни части – зимна и лятна.

Лятото започвало около 1 май. Най-важен бил празникът в края на летния сезон – 31 октомври, който имал характера на всички новогодишни празници.

Следващият е по средата на зимния сезон. Краят на зимата се свързвал с нов голям празник — 30 април.

Последният важен празник бил в средата на летния сезон.

Всички споменати празници са свързани с култа към огъня, с възраждането и особено с култа към мъртвите, който е твърде силен в келтския свят. Основен момент в честването им било човешкото жертвоприношение.

КЕЛТИТЕ БИЛИ ЗАМОЖНИ

Ако някога сте се чудили защо Юлий Цезар е нападал Галия, сега ще разберете – за пари. Въпреки че императорът твърдял, че иска да защити народа си от варварите, историците смятат, че основната му цел била да се добере до удивителните златни находища, открити в Келтска Галия.

Цезар имал огромни дългове и подобно завоевание щяло да реши всичките му проблеми.

КЕЛТИТЕ БИЛИ ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНИ

Римските източници твърдят, че келтите били с дълга коса, небръснати и много мръсни. В действителност, келтите били много спретнати и чисти. Всички членове на едно племе имали еднакъв стил на подстригване, например.

келтите

Археологическите разкопки разкриват множество аксесоари за коса, включително златни гребени. В някои племена, мъжете ходели с голи глави.

По отношение на хигиената – учените предполагат, че келтите са показали сапуна на римляните.

ИЗПОЛЗВАЛИ ОРЪЖИЯ ПРЕДИ ПРОТИВНИЦИТЕ СИ

Това е една от основните причини, поради която са успели да създадат империя в Европа, преди римляните да им се изпречат.

Келтите са едни от първите, които са създали мечовете от желязо. Употребата на метала за оръжие станало широко разпространено чак през VI век пр. Хр. Именно тогава желязото изместило бронза.

келтите

Не можем да кажем какво предимство е имало това за ранните келти, тъй като железните мечове започнали да се използват в цяла Европа малко по-късно – V век пр. Хр.

Все пак, смеем да твърдим, че дори противниците им да са използвали железни оръжия, те не са владеели изкуството на войната до нивото на келтите.

КЕЛТИТЕ БИЛИ ОТЛИЧНИ ВОЙНИ

Келтите обичали войната – те били много по-дисциплинирани от римляните. Освен това, те били и по-добре обучени.

Това твърдение обяснява защо египетският крал Птоломей II използвал келтски наемници.

Владетелят обаче много се страхувал от техните способности и възможността да се обърнат срещу него. Ето защо ги заточил на изоставен остров.

келтите

Една от причините, поради която келтите в крайна сметка загубили от римляните, е липсата на единство. Борбите помежду им било нещо обичайно  и това позволило на римляните да ги победят.

И още едно лъжливо твърдение на римската пропаганда – келтите се сражавали голи – това абсолютно не е вярно. Те всъщност използвали метални брони и кожи.

 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. По нелепа лъжа не бях чел! Келтите нахлуват в Европа от азиатските степи и са точно такива каквито ги описват римляните които ги намерили да живеят в гнезда по дърветата защото трябвало да се предпазват от дивите зверове!Каква култура какви 5 лева ! Може да имали голямо желание да се цивилизоват ,но …истината е че били диви ,мръсни и нециволизовани!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук