Древните римляни са известни с това, че пазят изобилие от писмени сведения за своя живот. Понякога ни се струва, че знаем повече за тях, отколкото за нас самите. Въпреки това учебниците по история премълчават немалко детайли от живота им. Ето няколко странни факта за Древен Рим, които не сме учили в училище.

10.Римляните са съхранявали книги, предсказващи бъдещето.

Те били заключени от любопитни погледи и представлявали сбирка от оракулски предсказания. В тях сe разказвало за бъдещето на Рим и неговите граждани, включително и за неизбежния му край. Тези пророчески книги били пазени в храма на Юпитер, където само най-квалифицираните преводачи имали позволението да прокарат пръстите си през сведенията, за да разберат какво ще се случи и как може да се предотврати. Легендата разказва, че Сибила от Куме предложила на Тарквиний Горди (последният седми цар, управлявал Рим) да му продаде девет пророчески книги на много висока цена. Той й отказал ядосано и Сибила изгорила три от книгите. След това тя му предложила останалите шест книги, но на същата цена. Горди се поколебал, но в крайна сметка отново отказал. Сибила изгорила още три от книгите и пак му предложила да закупи останалите – три на брой, отново на първоначалната цена. Този път царят се съгласил. След като прегледал скъсаните ръкописи, той открил тяхната сила. Предсказано било падането Троя. Оттогава книгите били строго пазени и чакали да бъдат извадени, когато Рим отново бил в опасност и се нуждаел от отговори.

9. Крас имал най-корумпираните пожарникари в света

„Първият триумвират“ на Рим е термин, обозначаващ политическия съюз между трима могъщи мъже: Юлий Цезар, Марк Лицений Крас, Гней Помпей. Въпреки военните си успехи, Крас бил засенчен от Помпей и Цезар. Той бил известен със своята алчност и липса на човечност. Една от малко популярните истории, свързани с него, била за пожарната бригада, която използвал, за да забогатее. Щом получел сведение, че има горяща къща, той пристигал на мястото и я е закупувал за скромна сума, много по-малка от реалната цена на имота. След това „армията“ му от 500 човека гасяла огъня, преди да е нанесъл необратими щети. Ако притежателят откажел да продаде имота, бил принуден да наблюдава как дома му изгаря до основи, докато пожарникарите бездействат само на 5 метра от него.

8. Публиканите – мафията на Древния Рим

Никой не обича бирниците. Вярвате ли, че те днес са много по-благосклонни от древните си колеги? Публиканите доминирали в древния свят. Пристигайки в новозавоювани провинции, те откупували имоти и земи на определена цена и получавали правото ги да управляват или стопанисват от името на държавата. Богатството, натрупано на гърба на бедните, им позволило да контролират търговията, банкирането и корабоплаването. Публиканите били известни с бруталността си, тъй като били най-силно въоръжените източноевропейци. Те събирали данък, наречен decuma (10% данък върху реколтата), голяма част от който отивал в джобовете на римските политици. Ето защо действията им се толерирали от властта.

7. Мъж проникнал на женски фестивал

Празникът на Богинята на доброто бил единствено и само за жени. Дори мъжките статуи трябвало да бъдат скрити. Обаче младият благородник – Публий Клодий Пулхер, успял да се преоблече като жена и да се вмъкне на празника. Младите девойки били озадачени кое е непознатото момиче, свирещо на арфа. Когато то им проговорило с дълбок мъжки глас настанал хаос. Последвал скандал, при който Пулхер признал, че е влюбен в жената на Цезар и се опитвал да я прелъсти. Въпреки, че не било ясно дали Помпея имала пряко участие в „инцидента”, Цезар решил да се разведе с нея.

6. Кралят Митридат VI, който не можел да бъде отровен

Макар че, не е римски крал – Митридат VI от Понтус имал огромна роля в историята на Рим. Когато станал на 12 години, баща му бил убит, а майка му предпочитала по-малкия му брат пред него. Тогава той бил принуден да се крие в горите около Понт в продължение на седем години. Там израснал и станал силен. Докато се криел, пиел по малки дози от различни отрови и придобил имунитет към тях. Така след неуспешен опит да се самоубие с отрова, Митридат наредил на своя бодигард и приятел да го прониже с кинжал.

5. Сергий Ората, изобретил „висящите бани“

Сергий Ората, изобретил „висящите бани“. Сергий Ората бил известен с популярното си изобретение, наречено балнеоложки пясъци („висящи бани“). Историците до днес не могат да се разберат какво представляват. Някои смятат, че това са горещи душове, според други пък представляват подово отопление.

4.  Император Калигула назначил своя кон за член на Сената

Според историци, император Калигула почитал коня си Инкитатус. Всъщност той толкова много обичал животното, че го обявил за член на Сената. Дали това е лудост? Сравнително краткото царуване на Калигула е белязано от враждата между него и римския сенат. Затова много учени смятат, че целял да обиди и унижи голяма част от сенаторите. Идеята му била да разясни на подчинените си, че работа им е толкова незначителна, че дори животно може да я върши.

3. Римляните се покланяли на бог на екскрементите

Римляните се покланяли на бога на екскрементите Стеркулиус. Той бил един от безбройните богове, в които римляните вярвали. Такива богове са още Клоакина и Криптус – бог на тоалетните. Римляните вярвали в Клоакина по различни начини. Например, те я наричали, както богиня на чистотата, така и богиня на мръсотията, също и пазителка на сексуалния акт в брака. През вековете тя се превърнала във Венера, богинята на красотата и любовта.

2. Жени, обвинени в масово отравяне

Отравянето е често обсъждана тема в римската литература. В древността имало много повече случаи, отколкото сега. Първите свидетелства за този вид престъпления в Рим ни информират за високата смъртност. Според някои историци ставало въпрос за чума, според други – тя била причинена от отрова. След като много известни граждани починали от една и съща болест, една робиня информирала властите, че внезапното нарастване на смъртните случаи се дължи на отрова, приготвена от римските матрони. Матроните от своя страна твърдели, че отварите, които приготвят са полезни. В край на сметка 170 от тях били признати за виновни и накарани да изпият собствените си отвари.

1. Рим бил управляван от транссексуален император

Рим бил управляван от транссексуален император. Император Елагабал е добре известен на историците, въпреки това повечето хора никога не са чували за него. Не е изненадващо, че в учебниците по история не пише за транссексуалния император. Източниците твърдят, че Елагабал бил обрязан, според изискванията на свещеническата професия. Смята се, че той пожелал кастрация, но не заради религията, а в името „женствеността“. Много историци днес интерпретират това, като факт, че младият император бил транссексуален. Първоначално той бил подкрепян от римската армия, но все пак презиран от силните мъже на Сената. Накрая Елагабал е бил убит и осакатеният му труп бил влачен по улиците, а след това хвърлен в река Тибър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!