Спартак е един от най-известните гладиатори в Римската империя, оглавил най-голямото робско въстание срещу Рим.

Ето няколко интересни факта за великия войн, които не знаете!

Спартак е роден през 111 г. пр. Хр. Според древногръцкия историк и философ Плутарх, Спартак бил от тракийския номадски запас.

Спартак

Малко и противоречиви са данните за жената на Спартак. Едно обаче е записано във всички исторически сведения – „тя била невероятна”. Наричали я Вариния. Тя, също като Спартак, била от тракийско племе, жрица на Дионис и пророчица. Била завладяна от Бога и предсказала на Спартак, че „ще има велика и ужасна сила, която ще извърши нещастие”.

Спартак

Според Апиан, римски историк, Спартак е роден в Тракия, но служил като римски легионер. По-късно бил продаден като роб.

Други историци смятат, че Спартак помагал на римските легиони и след това бил продаден в робство.

По-късно бил продаден на гладиаторското училище, собственост на Лутений Батиатус, където тренирал усилено и се превърнал в murmillo (могъщ гладиатор).

Спартак

Murmillos  били известни със своята екипировка – щит и меч (gladius) – широк, дълъг около 45 см. меч.

Гладиаторите били подложени на тежки и мъчителни обучения. Дисциплинарните упражнения не били нищо повече от зверства, на които обикновения човек не би издържал. Вероятно, тези тежки физически и психически тренировки принудили Спартак да избяга.

Спартак

През 73г. пр. Хр. Спартак, заедно с още 70 от обучаващите се гладиатори, замислили бягство. Силните мъже откраднали няколко кухненски принадлежности и успели да победят охраната на училището.

По време на бягството си, Спартак и останалите роби успели да откраднат каруца, пълна с оръжия и брони, предназначени за гладиаторите. Макар оръжията да не били за военна употреба, избягалите роби успели да пригодят „плячката си” и победили изпратените войници да ги спрат.

Спартак

След тази първа победа, робите събрали достатъчно смелост и решили да нападнат близките населени места. Заради придобитите в училището за гладиатори умения, те успели да освободят още роби.

Силата на Спартак и приятелите му продължила да нараства и в последствие те се преместили в едно изоставено място, в близост до планината Везувий.

Свободните роби избрали Спартак, Еномай и Крикс за свои лидери. Еномай и Крикс били от Галия.

Спартак

Централната власт не можела да изпрати легиони, които да спрат въстанието на робите, защото войниците участвали в други две сражения.

За да потушат бунта, римляните изпратили 3000 войници, под командването на Гай Клавдий Глабер.

Спартак

Той се надявал, че Спартак и мъжете му ще привършат запасите си и ще слязат от планината и тогава римската милиция щяла да ги чака. Това обаче била огромна грешка.

В планината, Спартак и избягалите роби направили въжета от растенията и ги използвали да се изкачат на стръмната скала на Везувий, от която планирали да нападнат римляните. Глабер почти бил заловен, но успял да избяга. Много от неговите подопечни обаче били убити от Спартак и хората му и „конфискували” оръжията им.

Спартак

Тази победа увеличила популярността на Спартак и робите. Не след дълго към тях се присъединили много обикновени граждани. Общо, Спартак успял да събере около 70 000 мъже.

Спартак бил много способен военачалник и тактик. Той използвал много нетрадиционни военни похвати, за да се справи с римляните.

Спартак

След победата над Глабер, Спартак и хората му прекарали цялата зима в тренировки. Те успели да превземат няколко града.

От другата страна, властите в Рим се тревожели от нарастващата мощ на робите. Затова изпратили два легиона, за да се справят с въстаническото движение, под командването на Гней Клодиан и Луций Гелий Публикола.

Спартак

Римските легиони се изправили пред 30 000 роби, под командването на Крикс на връх Гарган. Въстаниците били победени, но радостта на римляните била кратка. Командванияте от Публикола легионери били победени от водените от Спартак роби.

Тази втора победа на Спартак силно разтревожила Римската империя. Властта изправила цели осем легиона, с общо 40 000 добре обучени войници, да се справят със Спартак. Военачалникът Маркус Лициний Крас бил един от най-богатите хора в Рим и единственият, който доброволно поискал да се изправи срещу Спартак.

Спартак

След като победили легионите на Гней Клодиан и Луций Гелий Публикола, робите тръгнали на юг, но после се върнали пак на север.

Възползвайки се от движението на Спартак, Крас изпратил 6 легиона, за да посрещнат въстаниците на границата, а другите два били изпратени да пресрещнат робите, ако решат да се връщат назад. На тях им било наредено да не се занимават със Спартак, докато не получат втора заповед, а само да намерят „подходящ момент”. Те го направили, но бързо били разгромени от робите.

Останалите 6 легиона, под командването на Крас, успели да победят няколко пъти войниците на Спартак. До края на 71г. пр. Хр., гладиаторът претърпял значителни загуби. Той и хората му били избутани до пролива Месина.

Спартак

Спартак решил да помоли за помощ сицилианските пирати. Както се досещате, пиратите взели парите, но така и не помогнали на Спартак и останалите му 2000 войници. Крас вярвал, че въстаниците не можели да влязат в Сицилия.

По същото време, легионите се върнали от войната в Испания. Спартак поискал да преговаря с Крас, но римлянинът отхвърлим всички опити за мирно споразумение. Спартак и хората му се опитали да избягат на запад през Петелия Брутиум.

Спартак

Бягащите роби били преследвани от легионите на Крас и голяма част от тях били заловени. След като разбрали това, подопечните на Спартак решили, че няма да се подчиняват на водача си и че ще предприемат единични атаки. Щом видял какво се случва, Спартак решил да поведе последната битка. Той умрял в боя.

Спартак

Римляните не успели да намерят тялото на Спартак. Те обаче заловили 6 000 бунтовници и ги разпнали на кръст.

Спартак

Той бил един от най-близките приятели на Цезар, но и един от най-големите му врагове. Той е ПОМПЕЙ. Историята му вижте ТУК.

Кой е най-великият император на Римската империя вижте ТУК.

Прочетете 10 брутални факта за легионите – ТУК.

Всичко за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

Вижте невероятната история на КЕЛТИТЕ ТУК

Знаете ли кой е Александър Велики? Може да научите ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук