Александър Велики

За Александър Македонски много се е изписало и много се знае, но споровете около личността му съществуват и до днес. Така, например, Македония и Гърция още не могат да се разберат чий герой е великият владетел. Освен това, мистерия е и как точно е загинал. Ето малка част от живота на Александър.

КРАТКА ИСТОРИЯ

Един от най-прочутите завоеватели от Античния свят – Александър Велики – е роден през 356 г.пр. Хр. в Пела, главния град на Македония.

Баща му – Филип Македонски – бил човек с необикновени способности и прозорливост.

Именно той превръща македонските войски в бойна сила от най-висока клас. Отначало той ги използва, за да покори близките райони на Северна Гърция, после се обръща на юг и завладява по-голямата част от самата Гърция.

Александър Велики

След това Филип създава федерация на гръцките градове-държави, на която сам застава начело. Той възнамерява да обяви война на обширната Персийска империя източно от Гърция; и наистина нашествието вече е започнало в 336 г. пр. Хр., когато Филип, само на четирийсет и шест години, е убит от млад благородник.

Така, много млад Александър остава полусирак и само на 12 години се възкачва на трона.

Момчето, макар и на тази крехка възраст, имал значителни познания и бил добре подготвен, за поеме властта. Негов учител бил Аристотел – един от най-великите учени и философи на античния театър.

Александър бързо се справил с проблемите в страната си и се заема с изпълнението мечтата на баща си.

Александър Велики

Но тъй като част от войската трябва да пази владенията му в Европа, започва рискованото си начинание само с 35 000 войници — съвсем малоброен състав в сравнение с многочислените персийски войски.

Въпреки това Александър печели редица решителни победи над персийците.

За успехите му има три главни фактора. Преди всичко войската, която Филип му е оставил, е много по-добре обучена и организирана от персийската. На второ място, като пълководец Александър е гений, може би най-големият на всички времена.

И третият фактор е неговото лично мъжество. Макар да насочва иззад линиите началните етапи на всяка битка, Александър предвожда лично кавалерийската атака. Това е опасно и той често е раняван. Но войниците виждат, че Александър е готов да сподели с тях опасностите, а не ги кара да поемат рискове, каквито сам не би поел. Това дава изумителен ефект върху бойния им дух.

Александър Македонски е цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и Персия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЖИВОТА МУ

1.Александър Велики основава над 70 града

20 от всички тях той нарича на себе си – най-известният от тях е Александрия в Египет.

Александър Велики

Освен това, недалеч от мястото на битката около река Хидаспа (днес тя е известна като река Джелам в Индия), Александър основава град Буцефал, който е наречен така в чест на любимия му кон. Именно в това сражение Буцефал е смъртно ранен.ю

2.Айлурофобия

Знаете ли какво е общото между Александър Велики, Чингис хан и Наполеон? Първото, което идва наум на човек, са плановете за световно господство, но всъщност всички те са страдали от айлуробофия – страх от котки.

3.Александър няма загубено сражение

И до днес военните академии по целия свят изучват военните му тактики. Той е бил брилянтен пълководец. От на първата си победа, когато е на 18 години, до своята смърт (на 32 години), няма нито едно загубено сражение.

4.Гръко-будизъм

Малцина са чували за гръко-будизма. Терминът е свързан с културния синкретизъм между елинистичната култура и будизма, който се развива между четвърти и пети век, на териториите на съвременните Афганистан, Индия и Пакистан.

Александър Велики

Тази необичайна култура се формира в следствие на дългата верига от събития, която започва с гръцките набези в Индия по времето на Александър Македонски. По-късно развитието и протича по време на създаването на индо-гръцкото царство и разцвета на Кушанската империя.

5.Гордивият възел

Легендата за гордиевия възел е една от най-известните легенди, свързани с Александър Македонски. В митовете се говори, че фригийския цар Гордий е направил сложен възел и е заявил, че този, който умее да го развърже, ще стане следващия цар на Фригия.

Александър Велики

През 333 година, когато Александър покорява Фригия, той без да мисли дълго, разкъсва знаменития възел със своя меч.

6.Конкурс по надпиване

Веднъж Александър Македонски провел конкурс кой ще изпие най-много алкохол сред своите войници. Въпреки, че войниците бил във възторг, от алкохолно отравяне умират 42 бойци.

7.Първата македонска държава

Република Македония е съвременна държава, която е разположена в центъра на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Тя няма нищо общо с древногръцкото Македонско царство. Първата македонска държава е основана осми век преди новата ера.

Александър Велики

8.Толерантността на Александър

След победата си над персите Александър, започнал да се облича като персийски цар и си взима две персийки за жени. Причината за това е проста – той смятал, че покорените народи ще се чувстват по-комфортно, когато новият им управник се придържа към техните обичай.

9.Смъртта му и до днес е загадка

Съществуват многобройни теории, но реалната причина за смъртта на Александър е една от загадките на древния свят.

Александър Велики

Съвременните медицински експерти твърдят, че причина може да бъде маларията, инфекция на белите дробове, чернодробна недостатъчност или тиф. Никой не може да докаже тезата си.

10.Любимият герой на Александър бил Ахил, а кумирът му – Херакъл

Любимите книги на Александър Македонския са „Илиада” и „Одисея”. От дете Александър се вдъхновявал от героите на Омир. Историята твърди, че той дори спял с „Илиада” под възглавницата.

Александър Велики

Въображението на бъдещия велик държавник било покорено от гръцкия войн Ахил, който участвал в Троянската война.

Херакъл (Херкулес) пък му указал най-голямо влияние. Александър толкова много се възхищавал на най-известната фигура от гръцката митология, че сам се наричал син на Зевс (както и Херакъл) и винаги се е хвалел, че е потомък на Херакъл.

 

 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук