Народното събрание бламира проекта на правителството по отношение на защитата на подателите на сигнали за корупция до бъдещата антикорупционна комисия.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред бТВ.

“Това, което се случи в пленарната зала в петък, аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”, смята правосъдният министър.

Припомняме, че в петък парламентът окончателно реши да остави без защита от съдебно преследване подателите на сигнали за корупция и конфликт на интереси, по време на окончателното гласуване на Антикорупционния закон.

С това депутатите на практика решиха, че занапред няма да има значение дали сигналите за корупция по върховете на властта са основателни, или не.

Всеки, подал сигнал, ще може да стане обект на дело за непозволено увреждане или дело за клевета, а това в най-голяма степен може да се обърне срещу разследващите журналисти и неудобните медии.

Сега подателите на сигнали за корупция ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.

Всичко това стана възможно заради слабата мобилизация на ГЕРБ в пленарна зала и настояването на „Обединените патриоти“ и ДПС за отпадане на защитата на подателите на сигнали.

Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган.

Тази сутрин Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който няма отговорност за подателите на сигнали.

Според нея от първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”.

Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление, може да подаде сигнал и в прокуратурата. Това, до голяма степен, обезсмисля новата антикорупционна комисия.

Правосъдният министър каза още, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето върху законопроекта.

„Не може в рамките на една систематика на един закон една норма да се разглежда като най-важна”, каза Цачева.

Според нея антикорупционната комисия няма да е „алтернативна прокуратура”, тъй като новият орган няма да има разследваща функция.

По думите й антикорупционното бюро ще е ценно с друго – обединяването на данни от множество информационни системи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук